hvg.hu Világ

Belengették Katalónia függetlenségét és azonnal fel is függesztették

A katalán elnök gyakorlatilag meghirdette Katalónia függetlenségét, de azzal a lendülettel fel is függesztette a folyamatot, arra hivatkozva, hogy arról még tárgyalni kell. Carles Puigdemont este negyed nyolckor kezdett beszélni a katalán parlament kedd esti ülésén. Napközben mindenki azt találgatta, miről fog beszélni. A beszéd után is sok kérdőjel maradt.

Nagy Sándor Gyula Világ

Katalónia már sosem lesz az, ami vasárnap reggel volt – de akkor mi jön?

Brutálisan fellépő rendőrök, velük szemben elszánt tüntetők, őket védő tűzoltók, „törvénysértő” helyi rendőrség, a háttérben pedig egyformán makacs politikusok – káoszba fulladt a vasárnapra kiírt, Madridban azonban alkotmánysértőnek kikiáltott, és mint ilyen, üldözendő katalóniai függetlenségi népszavazás. A történteket, a lehetséges jogi és politikai következményeket Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója elemezte a hvg.hu-nak.

MTI Élet+Stílus

Madridra figyel tíz napig a melegvilág, ma indul a World Pride

Kétévente rendeznek World Pride-ot, most Madrid lesz a házigazda. A városháza homlokzatára óriási szivárványszínű zászlót tűznek ki. A rendezvényt a spanyol királyi pár is támogatja. Az ígéretek szerint kétezer rendőr lesz az utcákon. Szinte tele vannak a szállodák, Madrid több száz millió eurós bevételre számíthat.

hvg.hu Vállalkozás

Angel atya nagy vállalkozása a rászorulókért

José Silva, a 42 éves madridi hajléktalan vacsorázni megy, pedig egy cent sincs a zsebében. „A Robin Hood étterembe megyek” - mondja az AFP vele tartó tudósítójának. „Az ebédért, ugyanott, még fizettem 11 eurót, de a vacsora már ingyen jár” – magyarázza a pénzügyi konstrukciót.

1 2 3 4 5 6 7
11

A címlapról ajánljuk