Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Megéri-e a magyaroknak a skót függetlenség?

Épp olyan sokan lelkesednek most a skót függetlenségért, mint amennyien féltek tőle három éve, mikor először tartottak erről népszavazást. Tényleg új helyzet állt elő a Brexit miatt?

MTI Világ

Brit választás: hűti a kedélyeket a skót kormányfő

A skót miniszterelnök szerint a csütörtöki nagy-britanniai parlamenti választások nem Skócia függetlenségéről szóltak. Azt követően adott interjút, hogy a brit választás végeredményét látva sokan azt latolgatják, lesz-e újabb népszavazás az önállósodásról.

MTI Világ

Skót népszavazás: Cameron szerint a királynő „dorombolt” örömében

A brit uralkodó "nagyon boldogan" fogadta a hírt, hogy a skót függetlenségi népszavazáson az elszakadást ellenzők győztek – erről a brit miniszterelnök beszélt New Yorkban, bár eredetileg nem a nyilvánosságnak szánta a mondanivalóját. A helyszínen lévő tévéstábok mikrofonjai azonban keresztül húzták a számításait. David Cameron szerint II. Erzsébet "szinte dorombolt örömében" a telefonban, amikor felhívta a népszavazás eredményével.

MTI Világ

Skót népszavazás: Üzent a királynő

II. Erzsébet brit királynő pénteken egységre szólította fel országának lakosságát, miután az unionista tábor győzött a Skócia függetlenségéről kiírt népszavazáson.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Skócia szavaz - Nagyítás-fotógaléria

Skócia csütörtökön népszavazáson dönt arról, hogy önálló országgá váljon, vagy része maradjon Nagy-Britanniának. A történelmi jelentőségű népszavazáson mindössze egyetlen kérdést tesznek fel: "Független ország legyen-e Skócia?"

MTI / hvg.hu Világ

Ma eldől, leválik-e Skócia Nagy-Britanniáról

Csütörtökön dönti el Skócia lakossága, hogy szűkebb hazája a 307 éves Nagy-Britannia tagja maradjon-e, vagy független országgá váljék. A népszavazás első eredményei péntek hajnalra várhatóak, hivatalos eredmény reggel 7 körül lesz. Az eseményeket folyamatosan nyomon követjük.

MTI Világ

Befelé fordulna Nagy-Britannia, ha Skócia függetlenedne

A skót függetlenségpárti erők győzelmét másfél évi bonyolult szétválási tárgyalássorozat, majd pedig a brit EU-tagság sorsáról 2017-re kilátásba helyezett népszavazás követné, vagyis Nagy-Britannia legalább két évre befelé fordulna, és ez korlátozná kapacitását arra, hogy konstruktív szerepet töltsön be a világpolitikában – véli a Chatham House, az egyik legtekintélyesebb londoni elemzőműhely.

Ertsey Katalin Vélemény

Skót népszavazás: késő bánat

Csütörtökön széteshet a jelenleg ismert Nagy-Britannia, mintha az uniópártiak és a kormány nem eszméltek volna idejében. Egy esetleges szétválás következményei ma még beláthatatlanok.

MTI Gazdaság

Skócia csak az angol font nélkül lehetne EU-tag

Skócia nem lehet EU-tag úgy, hogy közben egy másik ország pénznemét, az angol fontot használja – mondta a britek pénzügyminiszter-helyettese. A skót kormány szeptember 18-ára írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e a 307 éves brit uniótól.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával