szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csütörtökön dönti el Skócia lakossága, hogy szűkebb hazája a 307 éves Nagy-Britannia tagja maradjon-e, vagy független országgá váljék. A népszavazás első eredményei péntek hajnalra várhatóak, hivatalos eredmény reggel 7 körül lesz. Az eseményeket folyamatosan nyomon követjük.

Cikkünk folyamatosan frissül!

23:00 - Vége a szavazásnak

Véget ért csütörtök este a skóciai függetlenségi népszavazás. A szavazóhelyiségek hivatalosan helyi idő szerint 22 órakor zártak, bár a skót választási bizottság nem sokkal a határidő előtt bejelentette, hogy akik a zárás pillanatában még sorban álltak, leadhatják voksukat. Az utolsó közvélemény-kutatási adatok - a bizonytalanok kiszűrésével számolva - azt jelezték, hogy a skót választók 51 százaléka kívánt szavazni a függetlenség ellen, és 49 százalékuk tervezte, hogy voksát az elszakadásra adja.

19:31 - Hollande a "szeparatizmusok ellen"

A francia elnök a skóciai függetlenségi népszavazás apropóján az "európai projekt" megóvására szólított fel, amely ha "szertefoszlik", megnyitja az utat a szeparatizmus és a (nemzeti) önzés irányába.

18:00 - A politikusok már leszavaztak

A 32 skót választási körzet 5579 szavazóhelyisége helyi idő szerint reggel 7 órakor nyitott ki, és sok helyen azóta is folyamatos a sorban állás. Választókörzeteikben már leadták szavazatukat a függetlenségpárti és az elszakadást ellenző erők vezetői. Alex Salmond skót kormányfő és helyettese, Nicola Sturgeon, illetve Alistair Darling, a függetlenségellenes kampányt irányító Better Together (Jobb együtt) nevű szervezet vezetője, volt brit pénzügyminiszter, és egykori főnöke, Gordon Brown, az előző brit miniszterelnök – aki szintén intenzíven kampányolt a brit unió megőrzése mellett – egyaránt voksolt, de egyikük sem nyilatkozott az esélyekről.

A voksolás helyi idő szerint 22 óráig – közép-európai idő szerint 23 óráig – tart; a végeredmény bejelentése választási illetékesek előrejelzése szerint péntek reggel fél 7 és fél 8 között várható.

A skót szigetvilág sok kistelepüléséről hajóval, illetve helikopterrel viszik majd az urnákat a körzeti szavazatszámláló központokba.

A csütörtöki országos brit lapok közül több is drámai külsővel jelent meg. A The Times című tekintélyes konzervatív napilap első és hátsó borítója teljes egészében a brit lobogó színeit öltötte, és az újság a "D-Day For The Union", vagyis az Unió D-napja első oldalas főcímet viselte, utalva arra, hogy a szerkesztőség a népszavazást a II. világháború nyugati frontját megnyitó normandiai partraszálláshoz hasonló horderejűnek tartja Nagy-Britannia jövője szempontjából.

17:40 - Katalán, korzikai és bretagne-i zászló is megjelent Edinburgh-ban

A skót függetlenségi népszavazás több függetlenségre törekvő térség képviselőit Skócia fővárosába vonzotta: a már említett katalán aktivista mellett Korzika és Bretagne zászlaja is feltűnt Edinburgh főterén.

16:45 - Még néhány sztár a nem mellett

Ahogy a függetlenségpártiak, úgy a függetlenség ellenzői közül is többen felvállalták véleményüket: a nem mellett állt ki az Austin Powerst is játszó Mike Myers, a korábban a Manchester Unitedot irányító legendás skót szakvezető, Sir Alex Ferguson, a modell Kate Moss, a tehetségkutató sztár és szintén skót Susan Boyle, a focista David Beckham, a színész Gerard Butler, a Harry Potter könyvek szerzője, J. K. Rowling és a legendás rocksztár David Bowie is.

16:30 - Sokan mennek el szavazni

Elemzők 80-90 százalékos részvételre számítanak a népszavazáson, a szavazók pedig tele urnákról számolnak be. Már délelőtt 10-kor az arra jogosultak 18,5 százaléka szavazott.

16:25 - Egy videó, ami mindent megmagyaráz

A Guardian a nem britek számára készített egy videót, amelyben megpróbálja elmagyarázni, hogy miről is szól a skót népszavazás. A filmecskéből kiderül, hogy Skócia eddig is "országféle" volt egy másik országon belül, van saját egyháza, jogrendszere, focibajnoksága, és étrendi sajátosságai is.

A videó elmagyarázza azt is, hogy Skócia hogyan lett része Nagy-Britanniának, amelyről már mi is írtunk kicsit lejjebb: miután I. Erzsébet örökös nélkül halt meg, a skót királyt, Stuart Mária fiát, VI. Jakabot koronázták Anglia királyává is I. Jakab néven 1603-ban, 1707-ben pedig egy törvénnyel létrejött Nagy-Britannia. A hetvenes években aztán felmerült a kérdés, hogy hogy lehetséges az, hogy skót képviselők is szavaznak a csak Angliát érintő dolgokról, míg nem szavazhatnak saját ügyeikben. A vita eredményeként 1998-ban egy népszavazással megszavazták a skót parlament felállítását, amelyre London bizonyos jogköröket átruházott, de fenntartotta a jogát arra, hogy megvétózzon bármilyen ott elfogadott törvényt.

2011-ben végül a Skót Nemzeti Párt óriási győzelmet aratott a skót parlamenti választásokon, Alex Salmond miniszterelnök pedig megígérte a függetlenségi népszavazást, David Cameron pedig beleegyezett, mondván az Egyesült Királyságnak ne legyen olyan tagja, amely nem akar az lenni. Cameron akkor azt mondta, azért egyezett bele a népszavazásba, mert biztos benne, hogy elbukik.

A videó végén összesítik, hogy ki mindenki támogatja az egyik, illetve a másik oldalt, de a teniszcsillag Andy Murray itt még úgy szerepel, mint aki nem nyilvánított véleményt, holott azóta egy Twitter-posztjából kiderült, ő is az igeneket támogatja. A kisfilm összefoglalja a függetlenséggel kapcsolatban felmerülő kérdéseket is, de végül csak annyival zárja le a kérdést, hogy senki nem tudja, jobb lenne-e Skóciának önállóan, mert ez még a jövő.

16:00 – Még néhány sztár az igen mellett

A már említett Franz Ferdinand és Amy Macdonald mellett az egykori 007-es Sir Sean Connery, a divattervező Vivienne Westwood, a Trainspotting írója, Irvine Welsh, a Hagridot játszó Robbie Coltrane és a legendás skót The Proclaimers együttes is kiállt a függetlenségi kampány mellett, sőt, utóbbi 10 ezer fonttal támogatta is a népszavazás előtti kampányt.

15:30 - A "nem" érvei:

 • Nagy-Britannia részeként az egységpártiak szerint Skócia mindenből a legjobbat kapja: egy saját skót parlamentet, amely dönt az egészségügyről és az oktatásról, és annak a biztonságát, hogy a világ egyik legnagyobb gazdaságának a részét képezik.
 • A gazdaság számára jobb, ha Skócia Nagy-Britannia része marad, mert a skót vállalkozások termékeik 65 százalékát Nagy-Britannia többi részébe adja el, míg csak a kivitel 35 százalékát teszi ki a világ többi részébe küldött export. Nagy-Britannia nagyobb piaccal rendelkezik, így több a vásárló és az eladó is.
 • Nagy-Britannia részeként Skócia fizetőeszköze is az erős és biztonságos font.
 • 5-ből 1 skót munkahely valójában olyan vállalatnál van, amely Nagy-Britannia más részeiről származik.
 • Bár a skót nemzeti egészségügyi szolgáltatásról (NHS) Skóciában hozzák meg a döntéseket, azt az egész Nagy-Britanniából befolyó adókból finanszírozzák, és az emberek hozzáférnek az ingyenes életmentő kezelésekhez az egész Egyesült Királyságban.
 • Nagy-Britannia 14-szer többet költ biztonságra és védelemre, mint amennyit a független Skócia tudna, az évi 34 milliárd fontból pedig Skócia is védelmet és biztonságot kap.
 • Az egység biztonságosabb nyugdíjat is jelent, mert egész Nagy-Britanniában 60 millióan fizetnek ugyanabba a nyugdíjkasszába, és mindenki azonos állami nyugdíjat kap.
 • Az egységpártiak szerint az egység alacsonyabb árakat is jelent, mert a fuvarozás költségei eloszlanak a 63 millió vásárló között, míg Skóciában ötmillió ember között oszlanának el a szállítási költségek.
 • Nagy-Britannia részeként a skótoknak kevesebbet kell fizetniük a rezsiszámlákra is.
 • A Skóciában található északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket már eddig is közszolgáltatásokra fordították, például skót iskolákra, kórházakra, vagy nyugdíjakra.

15:10 - Nézze meg térképen az igeneket és a nemeket!

A Trendsmap.com oldal a Twitterre feltett üzeneteket helyezi el egy térképen kulcsszavak szerint, a skót népszavazással kapcsolatban így különösen látványos, hogy hol népszerűek az igenek és a nemek: Nagy-Britannia térképét megnézve jól látszik, hogy Skócia területéről többségében "igen" szavazattal kapcsolatos posztok érkeznek, míg Angliából és különösen Londonból főleg "nemek".

14:40 - A katalánok már most vérszemet kezdenek kapni

A skót parlament előtt egy katalán tüntető áll egy táblával, amelyre azt írta: "Mi katalánok is szavazni akarunk... de Spanyolország nem hagyja".

Szerdán a Baszk Nemzeti Párt képviselője azt kérdezte a spanyol miniszterelnöktől, hogy amennyiben Skócia csütörtökön az Egyesült Királyságtól való elszakadás mellett szavaz, miként viszonyul majd  Spanyolország az új, függetlenné váló ország esetleges uniós felvételéhez. Mariano Rajoy azt válaszolta, nem számíthat kivételes bánásmódra az az állam, amely egy európai uniós országtól függetlenné válik, vagyis ha felvételét kéri az Európai Unióba, neki is éveket kell majd várni a csatlakozásra. 

Mariano Rajoy nem akart találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mi történhet Skóciában csütörtökön, de azt megerősítette, hogy az unió 28 tagállama "nem lelkesedik" ezért a folyamatért. Az elszakadás rossz az egész uniónak, Európában mindenki "mérhetetlenül károsnak" tartja, az gazdasági visszaesést és szegénységet hoz majd – mondta. A spanyol miniszterelnök hozzátette, szerinte sok különbség van a csütörtöki skót és a november 9-re tervezett katalán függetlenségi népszavazás között. Mint mondta, azért, mert a skótoknak jóval kisebb mértékű az önállósága, mint a katalánoknak vagy a baszkoknak Spanyolországban.

14:20 - Gyűlnek az igenek a Twitteren

Egyre többen írják ki a Twitterre az olyan történeteket, amely szerint eddig a nemet pártolók az utolsó pillanatban az igen mellett döntöttek. Egy szavazó azt írta, "egyszerűen nem tűnt helyesnek" a nemhez ikszelni.

©

13:50 - A legutóbbi kutatás szerint a nemek nyernének

A szerdai, legutolsó közvélemény-kutatás szerint a skótok 52 százaléka szavaz nemmel, és 48 százalék igennel. A szavazatok aránya csak szeptemberben lett igazán szoros, előtte jóval nagyobb volt a különbség, bőven a nemek javára.

13:25 - Egy infografika a skót gazdaságról

©

Az igen-szavazatok mellett kampányoló Yes Scotland oldal "A valóság" címmel összeszedte, hogy mire számíthatna Skócia, ha elszakadna Nagy-Britanniától, a gazdasági erőforrásokat pedig egy infografikán is szemléltették: eszerint Skóciának többek között 10 milliárd fontos idegenforgalma, 32 milliárdos mezőgazdasága, 13 milliárdos élelmiszeripara, 9,3 milliárdos vegyipara, 10 milliárdos pénzügyi szolgáltató ipara, 4,3 milliárdos whiskyexportja, és 1500 milliárd fontnyi olaj- és gázmezői vannak, így a független Skócia szerintük gazdagabb lenne, mint Nagy-Britannia többi része és a világ 20 leggazdagabb országa közé tartozna. Az olaj mellett megújuló energiákkal is el vannak látva, a szelet és az ár-apály különbségeket is ki lehet használni.

Az igenpártiak emellett azt írják, Skócia az 5,2 milliós lakosságával épp közepes nagyságú lenne, körülbelül akkora, mint a jómódú skandináv országok, de komoly érvként sorolják azt is, hogy Skóciában jut egy lakosra a legtöbb top 200-as egyetem, az elmúlt 30 évben pedig a skótok több adót fizettek, mint Nagy-Britannia más lakosai, a skót pénzügyek pedig sokkal inkább rendben vannak, mint a többieké.

13:12 - Mi történik, ha győznek a nemek?

A Guardian szerint ha a "nem" szavazatok lesznek többségben a csütörtöki népszavazáson, a brit pártok akkor is nagyobb teret fognak adni a skót parlamentnek az adózással és a belügyekkel kapcsolatban, illetve növelik a terület autonómiáját. A lap szerint 15 milliárd fonttal nagyobb összeg felett rendelkezhetne a skót parlament, de ez azt is jelenthetné, hogy a skót képviselőknek a brit parlamentben csökkentenék a szerepét, és ez idővel újabb függetlenségi népszavazáshoz vezethetne, ahogy egy kiegyenlített eredményű népszavazás után is követelhetnének újat.

12:40 - A Munkáspárt nem akar elszakadni

A brit Munkáspárt bázisa nagyrészt Skóciában volt, ha pedig Skócia kilép, akkor a Munkáspárt 41 képviselőt veszít majd a parlamentben a skót képviselők távozásával, és szinte elehetetlenné válik, hogy még egyszer kormányra kerüljenek. Tony Blair Edinburgh-ban született és Gordon Brown is skót, sőt, a legutóbbi munkáspárti miniszterelnök a népszavazás előestéjén szenvedélyes hangú beszédben kampányolt a skót függetlenség ellen.

Gordon Brown szerda esti beszédében arról beszélt, hogy a nemmel szavazók is büszkék a skót identitásukra, de egy gyorsabb, biztonságosabb, jobb és barátságosabb változásra szavaznak, mint amit a nacionalisták kínálnak. Brown amellett érvelt, hogy a skót nacionalisták csak el akarnak szakítani minden alkotmányos és politikai köteléket a brit barátaikkal, de a csendes többség nem marad csendes többé.

"A holnapi szavazás nem arról szól, hogy Skócia egy nemzet-e – azok vagyunk, tegnap, ma és holnap is. A szavazás nem arról szól, hogy legyen-e skót parlament – ez megvan. Nem arról szól, hogy legyen-e több hatalmunk, mert mindannyian egyetértünk abban, hogy növeljük a hatalmunkat. A holnapi szavazás arról szól, hogy el akarunk-e szakítani minden kapcsolatot, és én azt mondom, tartsuk meg a brit nyugdíjunkat, tartsuk meg a brit fontunkat, tartsuk meg a brit útleveleinket és tartsuk meg a brit jóléti államunkat" – mondta Brown az élete eddigi legjobb beszédének tartott felszólalásában.

12:18 - Most először szavazhatnak 16 évesek is

Sok diák járult a szavazóurnákhoz már reggel, és ez az első alkalom, hogy 16-17 évesek is szavazhatnak.

©

12:15 - A miniszterelnök bizakodó

Alex Salmond skót miniszterelnök a szavazófülkénél jó hírnek nevezte, hogy az utolsó pillanatban Andy Murray teniszsztár is az igenek mellé állt és azt mondta, ilyen lehetőség egyszer van az életben, ezt pedig jól mutatja a szavazni járuló emberek nagy száma is. Arról, hogy mennyire magabiztos, Salmond azt mondta: "Skócia embereinek kezében vagyunk, és nincs biztonságosabb hely, mint az olyan skót emberek kezében, akik a kezükbe vehetik a jövőjüket".

12:02 - A királynő azért királynő maradna

Mivel a mostani népszavazás csak az 1707-es egyesülési törvényt, vagyis Nagy-Britannia létrehozását érintené, II. Erzsébet valószínűleg még jó darabig megmaradna Skócia királynőjeként. Az angol uralkodók ugyanis 1603 óta ülnek a skót trónon: ekkor került Stuart Mária fia, a skót VI. Jakab I. Erzsébet után az angol trónra, I. Jakab néven, ekkor egyesült újra a két ország. 

Ha Skócia most meg akar szabadulni a királynőtől, akkor a leendő új, állandó alkotmányában kell államformát változtatnia, de a skót igazságügy-miniszter korábban azt mondta, erről is az embereknek kell majd döntenie, vagyis a függetlenség után újabb népszavazással kellene majd dönteni az államformáról.

©

11:54 - Mi történik, ha győznek az igenek?

A Guardian összeállított egy listát, hogy mi következik akkor, ha Skócia a függetlenség mellett szavaz 2014. szeptember 18-án:

 • Először David Cameron gratulál Alex Salmond skót miniszterelnöknek és értesíti a királynőt.
 • Salmondnak össze kell állítania egy miniszterekből, politikusokból, jogászokból és közgazdászokból álló csapatot, akikkel a függetlenedésről fog tárgyalni. Ugyanezt teszi a David Cameron is.
 • A legfontosabb kérdés a font árfolyamának stabilizálása és az államadósság megosztása Skócia és Nagy-Britannia között, hogy ezzel megnyugtassák a piacokat.
 • Tárgyalni kell Skócia uniós felvételéről is, amely eddig példa nélküli lenne, hiszen Skócia gyakorlatilag már 41 éve tagja volt az EU-nak, a skótok uniós állampolgárok voltak, Skócia pedig minden uniós követelménynek megfelel. Az viszont kérdéses, hogy Skócia is megkaphatja-e ugyanazokat a különleges jogokat, mint Nagy-Britannia, vagyis be kell-e vezetnie az eurót és meg kell-e nyitnia a határokat?
 • A Guardian 2015 januárjára teszi az új skót átmeneti alkotmány elkészítését. A brit kormány átad bizonyos jogosítványokat a skót kormánynak, hogy tárgyalhassanak a függetlenségről és elfogadhassanak egy törvényt, amely lehetővé teszi az új állam létrehozását.
 • Az 59 skót parlamenti képviselőről is meg kell állapodni, leginkább azért, mert 2015 májusában parlamenti választások lesznek Nagy-Britanniában. A skót kérdés és a tárgyalások alakulása kulcskérdés lesz a választási kampányban.
 • Tárgyalni kell Skócia NATO-tagságáról is, amely azonban azon is múlik, hogy Nagy-Britannia és Skócia hogyan állapodik meg a skót területeken lévő katonai tengeralatti bázisokról, illetve a nukleáris fegyverekről.
 • Skócia egészen a 2016-os "függetlenség napjáig", március 24-ig Nagy-Britannia része maradna. Alex Salmond korábban 2016. március 23-a éjfelet jelölte meg a skót önálló állam kikiáltásának dátumaként, március 24-e ugyanis szimbolikus dátum Skócia történelmében: 1603-ban ezen a napon egyesült Stuart Mária fia, I. Jakab alatt Skócia, valamint Anglia és Írország, 1707-ben pedig ezen a napon írták alá a Nagy-Britanniát létrehozó törvényt.
 • Az első független skót választások 2016 májusában lehetnének, ám a nyugdíjrendszer, a szociális ellátás és az adók kidolgozása még évekbe telhet.

11:20 - Egy hasznos oldal a szavazáshoz

"A skótok már függetlenek?" (Are the Scots independent yet?) című weboldalon mindenki választ kaphat az égető kérdésre, vagyis hogy elszakadt-e már Skócia. Itt lehet csekkolni, hogy hol tartanak az események!

11:10 - Sztárokkal kampányoltak az "Igen" mellett

Vasárnap éjjel egy függetlenségi koncertet adtak az "Igen" mellett kampányoló zenészek az edinburgh-i Usher Hall-ban. A koncerten skót zenekarok léptek fel és buzdították a zászlókat lobogtató közönséget, hogy a függetlenség mellett szavazzanak, a koncertről pedig egy kis klipet is készítettek. A videóban a skót Franz Ferdinand együttes, vagy Amy MacDonald énekes-dalszerző mellett színészek és más zenészek is megszólaltak.

10:43 - A skót teniszsztár is megszólalt

Andy Murray, a tavalyi wimbledoni győztes skót teniszező bár eddig nem nyilvánított véleményt, a népszavazás napján ő is megszólalt a skót függetlenségről. A Twitter-oldalára azt írta ki: "Nagy nap ez Skóciának! A 'nem' kampány negativitása az elmúlt napokban teljesen megingatta a véleményemet. Izgulok, hogy mi lesz az eredmény. Csináljuk meg!"

Igaz, a 27 éves Murray egyébként nem szavazhat a népszavazáson, mert ő maga nem skóciai lakos. Murray korábban azonban azt nyilatkozta, bár nem gondolja, hogy sikeres lesz a függetlenségi népszavazás, ha Skócia elszakad, ő inkább skót színekben játszana.

10:06 - Nem mindenki skót, aki szavaz

A szavazáson a skóciai lakhellyel rendelkezők szavazhatnak, 2011-es adatok szerint viszont 422 ezer angliai, 35 ezer észak-írországi és 16 ezer walesi születésű ember is él Skócia területén. Ezzel szemben hiába skót születésű valaki, ha nem Skóciában él: három éve 681 ezer skót születésű ember élt Angliában, 23 ezer Walesben és 14 ezer Észak-Írországban. A szavazáshoz ellenben regisztrálni is kellett, de ezt rekordmennyiségű ember tette meg: a becsült 4, 4 millió jogosultból 4,2 millióan regisztráltak.

08:10 - Megkezdődött a szavazás

Megkezdődött a népszavazás. Az érdeklődés példátlan arányú: a 4,4 millió szavazásra jogosult skóciai lakosból a szeptember 2-i határidőig 4,29 millió, vagyis hozzávetőleg 97 százalék regisztráltatta voksolási szándékát. Szakértők 80 százalék feletti tényleges részvételre számítanak, ami szintén példa nélküli lenne a skóciai választások történetében. Az utolsó közvélemény-kutatási adatok - a bizonytalanok kiszűrésével számolva - azt jelezték, hogy a skót választók 51 százaléka kíván szavazni a függetlenség ellen, és 49 százalékuk adná voksát az elszakadásra Nagy-Britanniától.

06:55 - 600 ezer bizonytalanon múlhat

Független lesz-e Skócia? A referendum kimenetelét és az 1707 óta létező Nagy-Britannia sorsát nagy valószínűséggel az dönti el, hogy a mintegy 600 ezer bizonytalan, vagy preferenciáját titkoló szavazó közül hányan vesznek részt a szavazáson, és merre szavaznak.

A szavazólapon az a kérdés szerepel majd, hogy "Független ország legyen-e Skócia?". A szavazóknak az igen vagy a nem szó beikszelésével kell választ adniuk a kérdésre.

©

A Skóciában élő tizenhat éven felüliek szavazhatnak, nekik vagy brit, vagy nemzetközösségi, vagy valamely EU-tagállam állampolgárságával kell rendelkezniük. A legutolsó adatok szerint 4 millió 285 ezer 323 ember regisztrált előzetesen, hogy szavazhasson. Ez a 16 év feletti skóciai lakosság 97 százaléka – s így ez lesz a nemzet történetének legnépesebb választása. Mintegy 800 ezer ember regisztrált úgy, hogy voksát postai úton adja le, ezeknek csütörtök 21 óráig kell beérkezniük.

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 8 órakor nyitnak és 23 órakor zárnak. A Reuters értesülése szerint nem tervezik a szavazóhelyiségek zárását követően közvélemény-kutatási adatok (exit poll) közzétételét. Részadatok – főként a nagyvárosokból – hajnali 3 órakor kezdhetnek beérkezni. Skócia egészére kiterjedően az eredmények péntek reggel válnak ismertté.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Skócia szavaz - Nagyítás-fotógaléria

Skócia csütörtökön népszavazáson dönt arról, hogy önálló országgá váljon, vagy része maradjon Nagy-Britanniának. A történelmi jelentőségű népszavazáson mindössze egyetlen kérdést tesznek fel: "Független ország legyen-e Skócia?"

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget

Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget