120 ezer ember meghalt két pillanat alatt - Nagyítás-fotógaléria

120 ezer ember meghalt két pillanat alatt - Nagyítás-fotógaléria

Hetven éve, 1945 augusztus 6-án vetette be az Egyesült Államok az atombombát Hirosima ellen, amelyet három nappal később követett a második, Nagaszaki elleni nukleáris csapás. A világ első atomtámadásával Amerika a rendkívül véresnek ígérkező partraszállást igyekezett elkerülni, egyben megmutatva a világnak és benne a Szovjetuniónak katonai és tudományos fölényét. A bomba Hirosimában 80 ezer, Nagaszakiban 40 ezer embert ölt meg a robbanás pillanatában.

És akkor megjelenik a Gestapo...

És akkor megjelenik a Gestapo...

Megszállási valóságshow-val emlékezik a második világháború befejezésére a Cseh Televízió.

hvg.hu

És akkor Európában hirtelen csend lett...

És akkor Európában hirtelen csend lett...

Németország feltétel nélküli megadásával hetven éve ért véget a második világháború Európában. Hosszú út vezetett idáig - képösszeállításunk az utolsó fél év borzalmait mutatja be, Hitler utolsó nagy próbálkozásától, az ardenneki csatától egész addig, amíg 1945 május 7-én Franciaországban Jodl vezérezredes aláírta a végleges kapitulációt, majd Sztálin őrjöngése nyomán Keitel vezértábornagy megismételte ezt Berlinben Zsukov tábornagy előtt is.

Széles Gábor: Szerintem világháború lesz

Széles Gábor: Szerintem világháború lesz

A Hír24 megkérdezte Simicska Lajos pénteki nyilatkozatairól a másik jobboldali médiacsoport tulajdonosát, az Echo TV-t és a Magyar Hírlapot birtokló Széles Gábort. Az üzletember szerint az ő sajtójával nincs gond, a Hír TV-t helyettesíti majd az új M1, meg olyan média egyébként sincs, hogy „középen állunk hírben”. Bayer Zsolt is megadta neki mindig a tartozását.

hvg.hu

70 év után előhívták egy második világháborús katona fényképeit

70 év után előhívták egy második világháborús katona fényképeit

31 tekercsnyi, 70 éve elő nem hívott, a második világháború idején készített fényképet hívott elő egy amerikai fotós.

hvg.hu

Így kell az érzelmekre hatni – Százéves frontfoci a Sainsbury karácsonyi klipjében

Így kell az érzelmekre hatni – Százéves frontfoci a Sainsbury karácsonyi klipjében

Nagy meglepetés lenne, ha az idei karácsonyi reklámfilmek között nem a Sainsbury klipje vinné el a pálmát. A szupermarketlánc az első világháború szörnyűségei közé helyezi az emberiességet, a békét. Sőt, egy napra fel is függeszti a lövészárkok borzalmait, és embereket csinál a gyilkoló katonákból.

hvg.hu

Ferenc pápa: elég volt a háborúkból

Az első világháború kirobbanásának századik évfordulójára emlékezve Ferenc pápa a most dúló konfliktusok leállítását sürgette a római Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében.

Magyar találhatta ki a gyilkos málenkij robotot

Magyar találhatta ki a gyilkos málenkij robotot

Nagy valószínűséggel egy magyar közgazdász, Sztálin hű kiszolgálója találta ki a málenkij robotot. A szovjetek által keletre hurcolt több mint százezer ember közül talán minden harmadik is életét veszthette, a többiek pedig szörnyű szenvedéseket éltek át. Az „ötletadó” Varga Jenő neve alig ismert a magyar történelemben, pedig kulcsfontosságú pillanatokban avatkozott be a magyar politikába.

Meghalt a háború után még 30 évig harcoló japán katona

Kilencvenegy éves korában meghalt egy tokiói kórházban Onoda Hiroo második világháborús veterán, aki Japán kapitulációja után csaknem három évtizeden át bujkált a Fülöp-szigeteki dzsungelben, folytatta harcát az ellenség ellen, mert nem hitte el, hogy vége a háborúnak.

MTI

Világháborús múzeum lesz II. Vilmos császár otthonából

Megmentik II. Vilmos német császár utolsó, hollandiai lakóhelyét: szeptembertől az első világháborút bemutató múzeumot rendeznek be a lakásban.

MTI

Visszakapnak egy Kokoschka festményt a Flechtheim-örökösök

Visszaadja Alfred Flechtheim zsidó galériatulajdonos örököseinek Oskar Kokoschka osztrák festő sokáig vita tárgyát képező festményét a kölni Ludwig Múzeum.

Világháborúval riogat az iráni vezérkari főnök

Európát is fenyegető "világháborúhoz" vezethet a Patriot rakéták törökországi telepítése - állította szombaton az iráni vezérkari főnök.

MTI

Meghalt a második világháború legidősebb kínai szexrabszolgája

Meghalt Huang Vu Hsziu-mej, aki a legidősebb volt a még életben lévő, második világháborúban a japánok által szexuális szolgáltatásra kényszerített kínai nők közül.

MTI

Az el-alameini csata 70 éve kezdődött

Hetven éve, 1942. október 23-án kezdődött meg az el-alameini csata, amelyben a brit észak-afrikai hadsereg megállította a németek előrenyomulását Egyiptom felé. Az el-alameini és az azzal egyidejűleg zajló sztálingrádi csata volt a II. világháború fordulópontja, amellyel megkezdődött a náci Harmadik Birodalom teljes összeomlásig tartó vereségeinek sorozata.

MTI

Kisebb vagyonért árvereztek el egy világháborús táviratot

Több mint 20 ezer dollárért, vagyis átszámítva 4,5 millió forintért cserélt gazdát egy pennsylvaniai árverésen egy ritka, második világháborús haditengerészeti távirat.

MTI

A kémkedés eleganciája - James Bond 50 éves

A kémkedés eleganciája - James Bond 50 éves

Iskolát teremtett öltönye szabásmintájával James Bond. Az 50 éve született stílusikont a londoni Barbican Központ eredeti relikviák bemutatásával ünnepli.

A holland tornászcsapat tragédiája

A holland tornászcsapat tragédiája

Több 1928-as olimpikon, akik közül sokan érmet szereztek az amszterdami versenyeken, haláltáborban végezték.

R.A.

Vegyen Harley-t, legyen szabad

Vegyen Harley-t, legyen szabad

A Harley legalább olyan erős szimbóluma a szabadságnak, mint a New York-i Szabadság-szobor vagy francia forradalam lengőkeblű hősnője Delacroix festményén. És a szimbólumnál sokkal több: eszköz.

Értékes barokk képet adtak vissza a tulajdonosnak Amerikában

Az amerikai hatóságok közreműködésével visszakerült jogos tulajdonosaihoz az a XVI. századi barokk festmény, amelyet eredeti gazdájának örökösei szerint a Vichy-kormány jogtalanul adott el a második világháború idején. Az alkotást nemsokára elárverezik.

MTI

A romagyilkosságok áldozatainak is emléket állíthat egy berlini emlékmű

A romagyilkosságok áldozatainak is emléket állíthat egy berlini emlékmű

Évek óta befejezetlenül áll a roma holokauszt áldozatainak emléket állító emlékmű Berlinben, miután az építkezés politikai viták és anyagi nehézségek áldozatává vált. Az emlékművet most civil összefogás keretében fejeznék be. A kezdeményezés mögött állók szerint a mai napig nem kellően feltárt roma holokausztra való emlékezés különösen fontos lehet az Európában újjáéledő idegengyűlölet és a magyarországi romaellenes atrocitások idején.

12

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X