szerző:
hvg.hu

Budapesten alig nyolcvan közvécé van több mint másfél millió emberre, ráadásul nagyon kevés olyan, ami ingyenes és akadálymentes – erre hívta fel a figyelmet szerdai akciójával három civil csoport.

A Város Mindenkié, a Bennfentes Kívülállók Közkórusa és az Önállóan lakni – közösségben élni csoport közös megmozdulást szervezett a Belügyminisztérium és az Emmi elé, hogy azonnali, átfogó megoldást követeljen.

A tüntetésen Erdős Virág olvasta fel a kampánynak írt versét, majd A Város Mindenkié aktivistája megpróbált bejutni a Belügyminisztériumba vécére, de nem engedték be.

A Város Mindenkié hajléktalan aktivistájának beadványa hatására az Alapvető Jogok Biztosa 2017 márciusában felkérte a Belügyminisztériumot, hogy fontolja meg a jogszabály-módosítást, amely kötelező feladattá teszi a közvécék üzemeltetését. Emellett felkérte Budapest főpolgármesterét, hogy a helyzet rendezéséig önként vállalja a közvécék üzemeltetését. Azóta viszont nem történt semmi. Eközben a másfél millió budapestivel és a több tízezer ingázóval és turistával továbbra is előfordul, hogy pisilniük kell az utcán.