szerző:
T.S.

Nem kell földkörüli útra indulnunk, hogy megkóstolhassuk a világ egyik legjobb fagylaltját. A gyenesdiási Somogyi Renáta jelentős elismerésben, a szakmai zsűri különdíjában részesült a fagylaltkészítők legnagyobb nemzetközi versenyén, a Gelato World Tour-on.

A világverseny szeptember 8-10 között Riminiben megrendezett döntőjén 36 versenyző vett részt a különböző kontinensek országaiból. Közel 1800 indulóból kerültek a nagy fináléba, a verseny utolsó szakaszába. A bolognai európai döntőből ezüstérmesként jutott tovább Magyarország képviseletében a gyenesdiási családi cukrászda, a Bringatanya cukrásza, Somogyi Renáta.

A már-már őszelőt idéző vasárnapi estén a rendezvény olasz házigazdái nagy taps közepette szólították színpadra az egyes országok képviselőit, hiszen minden döntős emléklapot kapott. Ezután került sor a különböző díjak átadására. S ekkor derült ki, hogy a szakmai zsűri nagy presztízsértékű különdíját Somogyi Renátának ítélték oda.  

©

Renáta Il mio cioccolato fagylaltkészítménye nemcsak a verseny ítészei körében aratott sikert, de az utcán is: a riminiek megkóstolhatták egy fagylaltosztó gerillaakció során. S ugye nem kell bizonygatni, hogy az olaszok tudják, milyen a jó fagyi. Az eseményről szóló beszámolók szerint nagy örömmel fogadták  a különleges csokoládéfagylaltot.

©

Somogyi Renáta öt éve foglalkozik fagylaltkészítéssel, mesterségének igazi fortélyait a több mint 30 éve cukrászkodó szüleitől sajátította el. Az Il mio cioccolato, vagyis az Én csokoládém elnevezésű versenyművének alapja Sao Toméból származó kakaóból készült 70,5 százalékos étcsokoládé, a recept szerint maracuját ad hozzá,   a krémes finomság tetejére karamellizált ostyalap és kakaóbab töret kerül.

Megjegyzés: A Gelato World Tour fődíjasa Alessandro Crispini olasz fagylaltfőző-mester lett Spoletoból (Perugia), második Guido De Rocco és fia, Lucca De Rocco a németországi Schawabchból (mint nevükből kitűnik olasz gyökereik vitathatatlanok), a harmadik helyre pedig Daniela Lince Ledesma került a kolumbiai Medellínből.

A nagy finálét megelőző európai döntőben egyébként még egy magyar siker született: Bolognában a dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa, Karl Zsolt érdemelte ki a zsűri különdíját epres-málnás mascarpone fagylaltjával.          

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!