szerző:
hvg.hu

Kilogrammonként 114 forintról 57-re csökken a napelemek után fizetendő termékdíj, hamarabb térülhetnek meg a beruházások.

A 2015 óta fizetendő összeg megfeleződése várhatóan élénkíteni fogja a napelemek iránti keresletet. A termékdíj összege kilogrammonként értendő; mivel egy napelempanel kb. 20 kg, január elseje után kb. 1140 forintot kell fizetni utána. A termékdíjat a végső felhasználó fizeti. A napalemes rendszerek felszerelése akkor gazdaságos, ha a háztartás villanyszámlája eléri a havi 6-7 ezer forintot, ekkor 6-7 szolárpanelt érdemes beszerezni.

A kereslet élénkülése ugyanakkor azon is múlik, hogy mennyire támogatják a megújuló forrásból származó energia előállítását. Múlt év végéig pl. garantált ár mellett lehetett garantált áramvételt igényelni, viszont 2017 elejétől csak a Metár rendszerén belül lehet támogatást kérni – írja a Világgazdaság. A Metár, avagy Megújuló Támogatási Rendszer keretében a villamos energiát megújuló energiaforrásból előállító erőművek támogathatóak, a rendszer bevezetése azonban az uniós vizsgálatok miatt jelentősen csúszott, és az 1 megawattosnál nagyobb létesítményekhez még mindig nem lehet támogatást igényelni. A támogató intézkedések többségét azonban nem kommunikálják megfelelően, emiatt pl. a lakossági napelemes rendszerek szaldós elszámolásával vagy az energiahatékonysági projektek nullaszázalékos hitellel való támogatásával is csak kevesen tudtak élni.

2030-ig 25 milliárdnyi forintnyi forrás áll rendelkezésre körülbelül 1000 megawatt új zöldkapacitáshoz.


 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!