szerző:
hvg.hu

Eshet a hó, fújhat a szél, riogathat fagy, ma biztos, hogy békaeső esik Diósgyőrött, Nagy Lajos király egykori lovagvárában. A hatalmat pedig széles e vidéken Békakirály és Jégkirálynő gyakorolja három napon át. Ez idő tájt Miskolcon és környékén, a kilencedik alkalommal megrendezett téli fesztivál jegyében minden a pislogó békáról, de legfőképpen a kocsonyáról szól.

A miskolci fesztivál szó szerint békaesővel veszi kezdetét. Kőhajító gépek  juttatnak a magasba megannyi békát, hogy ágyúdörgés kíséretében ország-világ tudomásul vegye, eljött a kocsonyaünnep ideje.

© kocsonyafesztival.hu
Két-háromszáz évvel ezelőtt a gömörvidéki furmányosok (fuvarosok) aligha gondolták volna, hogy kedvenc téli ételük ekkora becsben lesz majd tartva. Pest felé igyekezve rendre Miskolcon álltak meg, hogy a Szentpéteri kapunál a Szarvas, a Törökfő vagy a Magyar Huszár fogadóban elköltsék vacsorájukat. Állítólag épp az utóbbi helyen, bizonyos Potyka Kati söntésében történt, hogy az egyik felső-gömöri tót fuvaros imigyen ordított fel a pincéből felhozott kocsonya láttán: ”Jáj, jáj kocsmárosné annak a kocsonyának szeme is van, csak úgy hunyorgat felim!” Potyka Kati kiszabadította a majd derékig kocsonyába dermedt, ijedten pislogó békát a tányérból, „aki” némi felmelegedés után sértetlenül távozhatott ; a fuvaros meg bekebelezte a vacsoráját. A mondás fennmaradt: pislog, mint miskolci kocsonyában a béka. S népszerűségét töretlenül megőrizte a kocsonya is.

Miskolci kocsonya (recept 4 személyre)

Hozzávalók: 1 kg vegyes kocsonyahús (fej, láb, csülök, köröm, farok, nyelv), 2 db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 db sárgarépa, 2 db petrezselyem gyökér, 20 szem egész bors, ízlés szerint só, őrölt piros paprika.

A húsokat alaposan megtisztítjuk (ha kell, perzseljük), megmossuk és bőven mért sós, hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt a lé, leszedjük a habját, beletesszük a megpucolt, feldarabolt zöldségeket és a borst, fokhagymát. Lefedve, lassú tűzön puhára főzzük. Ha kész, a húsokat kicsontozva tányérokba adagoljuk, mindegyikhez teszünk felkarikázott sárgarépát, majd  a leszűrt levet ráöntjük. Hideg helyre tesszük, amikor megdermedt megszórjuk a fűszerpaprikával. Friss kenyérrel, ecetes cseresznyepaprikával tálaljuk.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Szezonja van: kocsonya

A finom, rezgő kocsonya hagyományos téli ételünk. Lám, még fesztiválja is van. Rengetegen rajonganak érte, de sokan ódzkodnak is tőle, mondván: zsíros és hízlal. Pedig önmagában a zsírtalanított kocsonya, pláne csak a megdermett leve szinte alig tartalmaz kalóriát. Még fogyókúrázóknak is ajánlható, ha nem zsíros hússal készül, s persze ha nem kenyérrel fogyasztjuk.