A tökéletes gesztenyepüré – recept

2010. december 03., péntek, 21:00 • Utolsó frissítés: 2010. december 03., péntek, 21:21
Szerző:


Címkék: ; ;

A gesztenyepüré, jókora tejszínhab dombocskákkal, sokunknak ellenállhatatlan csemege. Nem csoda, hogy bekerült az ország kedvenc édességeinek tízes toplistájába is. Bizonyára dobogós is lehetne, ha mindenhol valóban szelídgesztenyéből készülne. Igaz, így egy kicsit időigényes, de legalább otthon ne sajnáljuk magunktól az igazit.

Bár a legtöbben a gesztenyepürét jellegzetes magyar desszertnek véljük, sajnos nem először kell beletörődnünk, hogy valójában egy francia eredetű finomságért rajongunk töretlenül. A franciák persze nem elégedtek meg azzal, hogy egyszerűen csak gesztenyepürének hívják a szelídgesztenyéből készült édességet, hanem az elegáns Mont Blanc névvel ruházták fel. Így a gesztenyepüré, a tetején emelkedő, látványnak sem utolsó tejszínhab hegyekre utaló névvel indult világkörüli hódító útjára. Az édességről már egy 15. századi olasz szakácskönyvben is említést találunk, sőt maga a híres méregkeverő, Lucrecia Borgia is rajongott érte.
Idehaza is már több száz éve ismerik, a 19. században lett népszerű, de igazi karrierje csak a II. világháború után kezdődött.

 

Fotó:

Bizonyára sokan vagyunk, akiknek van kedvenc gesztenyepüré-lelőhelye, de olyanok is biztosan szép számmal akadnak, akiknek deresedő halántékú ismerőse mély sóhajjal, és nagyot nyelve emlékezik vissza a régi, igazi gesztenyepürére, ami bizony sokkal finomabb volt, mint amit ma a legtöbb helyen kanalazhatunk. Ezúttal sajnos a minőségi különbség nem csupán emlék, a ,,megszépítő messzeség” műve. Egykor egy magára valamit is adó cukrász el sem tudta képzelni, hogy ne friss gesztenyéből készítse a pürét, és azt ne frissen felvert tejszínhabbal koronázza meg. Ma bizony jellemzően mélyhűtött masszából előállított gesztenyepürével találkozhatunk, amit stílszerűen növényi alapú, flakonos habbal fojtanak le.

A mélyhűtött gesztenyepürék között bizony akad olyan, amelyben több a burgonya, esetleg a bab – a többiről inkább ne is akarjunk tudni - , mint a gesztenye, és a bőséges rumaromás ízesítés sem feledteti hovatartozását. Persze a mélyhűtött változatok között is akad jobb minőségű, de egyik sem veheti fel a versenyt a házilag készített, friss szelídgesztenyéből készült gesztenyepürével. Bár való igaz, az elkészítése kicsit időigényes, de nem bonyolult, és annyi biztos, ha egyszer otthon is elkészítettük, a végeredmény mindenért kárpótol. Az ízek, zamatok sokkal erőteljesebbek. Az igazi gesztenye íz már magában is élmény, a desszert pedig krémesebb és lágyabb lesz, mint amit eddig valaha is a mirelit pultok kínálatából büvőlhettünk.

A házilag elkészített gesztenyepüréből érdemes nagyobb adagot is készíteni, mivel -18 fokon akár 1 évig is eltartható (de ilyen matuzsálemi kort egy jó házi gesztenyepüré úgysem él meg…) Mielőtt nekilátnánk a recept tanulmányozásának, és megvennénk a piacon a hozzávalót, pár tanácsot érdemes megfogadni.

Tippek, fortélyok

Csak friss, jó minőségű, nagyobb szemű gesztenyét vásároljunk. A nagyon könnyű, ,,légies” darabokat ne vegyük meg, válogassuk ki. Tegyük a gesztenyéket hideg vízbe, és ami feljön a víz tetejére, azt dobjuk ki. Vásárláskor számoljunk azzal, hogy a gesztenye azután, hogy héjától megtisztítottuk, nagyjából súlyának negyven százalékát veszíti el.

Ha azt szeretnénk, hogy a sült gesztenye héja könnyedén lejöjjön, akkor a bevágott héjú gesztenyéket érdemes a készítés előtt egy éjszakára, de legalább pár órára hideg vízbe áztatni. A gesztenyét ne a legújabb vagy legfehérebb lábasunkban főzzük, mert a héja elszínezheti az edény belsejét.

 

Recept »
Az európai-orosz fine dining a Sas utcában - Godunov Restaurant & Vodka Bár
Az európai-orosz fine dining a Sas utcában - Godunov Restaurant & Vodka Bár

Az orosz-magyar barátság jegyében csillog a Godunov Restaurant & Vodka Bár a Bazilikától csupán néhány lépésnyire.

Hirdetés
Véleménye van? Ossza meg velünk!


A tökéletes gesztenyepüré – recept
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
AJÁNLJUK MÉG
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X