szerző:
Haulitus Anikó

Az angol zeller, szárzeller, rúdzeller, halványított, avagy halvány zeller arra a legjobb, hogy szinte nincs is. Legalábbis, ami a kalóriatartalmát illeti. Így a tavaszi diéták szezonjában már ez is elég lenne ahhoz, hogy a konyhapultra pakoljuk.

 Állitólag már Homérosz is megénekelte ezt a karcsú, nyeles szárakból álló zöldséget. Pontosabban, aligha ezt, legfeljebb a kissé kiábrándító nevet viselő ősét, a mocsári zellert, ami sok más társához hasonlóan gyógynövényként kezdte pályafutását. Kétségtelen, hogy magas víz- rosttartalmával, alacsony kalóriatartalmával - 100 grammban mindössze 14 kcal - , ABC vitaminarzenáljával, magnézium-, vas-, kálcium-, kálium-, nátriumraktárával joggal tulajdonítanak neki fiatalító, kedélyjavító és fájdalomcsillapító hatást. 

Mit érdemes tudni a szárzellerről ?

Az egyre több helyen kapható, többféleképpen is "megszólítható" zellernövény igazán pontos megnevezése halványított zeller. Hiszen a növekedésben lévő - eleve a szokásosnál mélyebbre vetett - zellerszárat fokozatosan földdel betakarják, s mert kevés napfény éri, a színe és az íze is kevésbé lesz erőteljes. Szupermarketek zöldségespultjain egész évben mutatkozik. De házi veteményesekben, magról vetve, palántázva sem ördöngösség meghonosítani. Az árnyékos helyeket érdemes neki adni, elegendő vízhez jutva júliustól decemberig folyamatosan friss szárakkal hálálja meg a befogadást. A veteményesben jó szomszédságot ápol az uborkával és a karfiollal, csak saját magával nem közösködik - ott nem terem újra, ahol egyszer már előfordult. Furcsa egy szokás. Amúgy rokonságban a petrezselyemmel, ánizzsal, kaporral, édesköménnyel áll. Nomen est omen, a gumós zellerrel ellentétes párt alkotnak, hiszen a szárzellernek – mint ahogy a neve is sugallja – a harsogóan ropogós, lédús szárát, levélnyeleit fogyasztjuk. A leginkább akkor érvényesül sok áldásos hatása, ha mindezt nyersen tesszük.

©

Annak is érdemes megkóstolni a szárzellert, aki nem szereti a gumós zellert, mert ennek a fajta zöldségnek nincs az a sokak által nem kedvelt, erőteljes zeller íze, sokkal lágyabb, kicsit borsos, pikáns.

A jó hír,amivel kezdtük: fogyó- és tisztítókúra esetén fogyasztása kimondottan ajánlott. Kiváló méregtelenítő és tisztító hatású, segít megszabadulni a felesleges salakanyagoktól, így a narancsbőr ellen is hatékony. Tisztítja a bőrt, gyulladáscsökkentő, erősíti az idegrendszert, és magas rosttartalma biztosítja a megfelelő emésztést.

Hogyan fogyasztjuk ?

      A szárzeller belső nyelei mindig zsengék, ezeket csak vágjuk le, és készítsük el tetszés szerint. A külső levélnyeleket pedig úgy kell megtisztítani, mint a zöldbabot – késsel, vagy zöldségtisztítóval lehúzni a szálkákat.

Mint a legtöbb zöldséget, legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, mártogathatjuk különböző krémekbe, megtölthetjük a szárát "csónakként" körözöttel, tojáskrémmel, belepakolhatunk reszelt sajttal kevert darált sonkát, apróra vágott sült húst, ízlésünk szerint. Tisztítókúra idején a kipréselt levét igyuk. 

Nyersen bármilyen salátát gazdagíthatunk vele, jól megfér a zöldségekkel épp úgy, mint a gyümölcsökkel.Csak halkan jegyezzük meg, hogy például az igazi Waldorf saláta is ezzel, és nem gumós társával készül. A nyers zellerszárak kifejezetten mártógatósoknak lettek teremtve, de  sülve, főve, párolva, rántva is elkészíthetők. S nem is bánjuk meg, ha a tűzhelyre, sütőbe segítjük, A zellerkrémlevest is elkészíthetjük szárzellerből – friss, csodás ízekkel ajándékozhatjuk meg magunkat. Palacsintatésztába mártva, és forró olajban kisütve abbahagyhatatlan csemegéhez jutunk. Csőben sütve, besamel mártással is igazán ízletes, gyorsan elkészíthető fogás. Ha megpárolva, felkarikázva hozzáadjuk a krumplipüréhez, máris rendhagyó köretet tálalhatunk.

Előtte, utána, helyette pedig mindenesetre dobjunk be egy szárzelleres koktélt! Kivételesen nem a Bloody Mary -re gondolunk, hanem egy igazi vitaminbombára.

 

©

Zöld koktél

Hozzávalók:

       2 rúd szárzeller

       1 kígyóuborka, héja nélkül

        1 avokádó

        1 csokor petrezselyem

         1 marék friss, zsenge spenót

          1 egész citrom leve

          2 evőkanál friss mentalevél

        1 közepes fej fekete retek

  Szénsavmentes ásványvíz

 Elkészítés:

A zöldségeket kisebb kockákra, a spenótot, zöldfűszereket apróra vágjuk, az avokádót meghámozzuk, magját eltávolítjuk, szintén kockára vágjuk és beletesszük a turmixgépbe. Összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a kifacsart citromlevet. Ásványvízzel hígítjuk. Igazi tisztító és vitaminbombát kapunk.

Zöldségprésbe is tehetjük, de turmixgépben készítve sokkal több rostot tartalmaz. A diszítéshez hagyjunk meg egy-két zeller-és/vagy mentalevelkét.

©

Kéksajtos szárzeller krémleves

Hozzávalók:

1 csomag szárzeller

7 dkg kéksajt

2,5 dl tejszín

3 gerezd fokhagyma, összezúzva

5 dkg vaj

1 evőkanál olaj

1 liter víz

1 csokor petrezselyem, apróra vágva

Frissen őrölt fekete bors

Csipet frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:

A szárzeller torzsás végét levágjuk, a szárakat megmossuk, ha kell a szálkákat lehúzzuk, és kb. 2-3 cm-es darabokra vágjuk.

Egy lábasban felhevítjük a vajat az olajjal, és a kockára vágott szárzellert fedő alatt pár percig pároljuk. Rádobjuk a kéksajtot, ha már szinte folyós, akkor felöntjük vízzel,elkeverjük, és közepes lángon tartva megvárjuk, míg gyöngyözni kezd. Hozzáadjuk a tejszínt, a zúzott fokhagymát és a fűszereket. A leves felét kiszedjük és botmixerrel pépesítjük, majd visszaöntjük a lábasba.

Petrezselyemmel meghintve, pirítóssal tálaljuk.

Tipp: A pirítós helyett kiflikarikákkal, kenyérkockákkal is tálalhatjuk.

Csőben sült szárzeller

 Hozzávalók:

       2 csomag szárzeller

       10 dkg vaj

        3 dl tej

        2,5 dl tejszín

        2 evőkanál liszt

        20 dkg reszelt sajt

         2 tojás

         20 dkg sonka

         Só

Frissen őrölt fekete bors

 Csipet frissen őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A szárzeller alját levágjuk, a nyeleket megmossuk, leszálkázzuk és forrásban lévő sós vízben kb. 5 percig főzzük, még roppanós maradjon. Hagyjuk egy kicsit lehűlni.

Amíg fő és hűl a zeller, készítsük el a besamelmártást.

Melegítsük fel a vajat, állandó keverés mellett hintsük rá a lisztet, mintha rántást készítenénk. További folyamatos keverés mellett öntsük fel tejjel, majd adjuk hozzá a tejszínben elkevert tojás sárgákat.Szórjuk bele a reszelt sajt felét, keverjük el, adjuk hozzá a fűszereket, hagyjuk kicsit hűlni, majd óvatosan keverjük hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A zeller nyelekre csavarjuk rá a sonkát, rakjuk le egy kivajazott tűzálló tálba egymás mellé, öntsük rá a besamelmártást és hintsük meg maradék reszelt sajttal. Előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt arany barnára sütjük.

Tipp: készíthetjük sonka helyett serpenyőben elősütött, fűszerezett  darált hússal is, ilyenkor a szárzellert, mint a kis csónakokat - esetünkben inkább  kenu  - töltjük meg.