szerző:
hvg.hu

Rétvári Bence írásbeli kérdésekre adott válaszaiban foglalta össze, hogy hány ember kapta azokat a segélyeket és támogatásokat, amelyeket idén március elsejével megszüntetnek.

Közel 38 ezren kaptak 2013-ban olyan rendszeres szociális segélyt, amelyet idén március 1-ével megszüntetnek. A szintén megszűnő lakásfenntartási támogatásból 455 ezren, az adósságcsökkentési támogatásból pedig mintegy 10 és fél ezren részesültek - derül ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztérium államtitkárának Bangóné Borbély Ildikó és Korózs Lajos MSZP-s képviselők kérdéseire adott válaszaiból.

A rendszeres szociális segélyt az olyan aktív korú, nem foglalkoztatott személyek kapták, akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem 25 650 forint alatt van, ezt az ellátást pedig 2013 év végén 37 973-an kapták, köztük egészségkárosodottak, a nyugdíjkorhatárt öt éven belül betöltők, olyanok, akik 14 éven aluli gyermeket neveltek, illetve olyanok, akik helyi rendelet alapján kaptak segélyt, átlagosan 25 300 forintot.

Március elsejétől ilyen támogatás azonban nem lesz, akik eddig ebben részesültek, más támogatásokat kérhetnek, ilyen a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, melynek összege havi 22 800 forint, és amelyet csak olyanok kaphatnak, akik legalább 30 napot dolgoztak az évben közmunkásként, vagy máshogy. A nem munkaképesek egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást kérhetnek majd.

A havonta mindössze néhány ezer forintos (minimum 2500), de a rezsiköltségek kifizetését segítő lakásfenntartási támogatást is megszünteti a kormány március elsejével, mint írják, az ennek a célnak megfelelő ellátásról az önkormányzatok dönthetnek, ennek összegét is az önkormányzatok szabhatják meg, ahogy azt is, hogy kik kaphatják. A megszűnő támogatást 2013 végén 454 866-an kapták.

Az adósságcsökkentési támogatással szintén a rezsiköltségek kifizetését próbálták segíteni - de csak idén március elsejéig. A 2013-ban 10 463 embert érintő pénzbeli segítség helyett szintén az önkormányzatok dönthetik el, hogy kinek adnak és mennyit.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!