szerző:
hvg.hu

A három vállalakozó sok esetben verseny nélkül nyert irdatlan pénzeket, a felcsúti polgármester 99 százalékban brüsszeli pénzek elnyerésével építgette a birodalmát.

A közbeszerzési húsosfazékhoz közel álló három vállalkozó, Simicska Lajos, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István uniós pályázatait boncolgatja a Direkt36 nevű tényfeltáró újságíró csoport első anyaga, amelyet a 444.hu közölt.

A szerzők az Orbán Viktor miniszterelnökhöz kötődő három vállalkozó cégeit vizsgálták, közel 300 állami megbízás dokumentumainak feldolgozásával. Az adatokból azt a következtetést vonják le, hogy mindegyik cég, illetve cégcsoport kifejezetten komoly kedvezményezettje az EU-s költségvetésnek.

Orbán Ráchel és Tiborcz István esküvője.
©

A Simicska Lajoshoz kötődő cégek érték szerint 67-88, Tiborcz István Elios Innovatív nevű társasága 94, Mészáros Lőrinc építőipari birodalma pedig egyenesen 99 százalékban uniós pénzből nyerte a megbízásait. Simicska Lajos esetében a projektek értéke több százmilliárd forint volt.

A három vállalati körben a közbeszerzéseknek közel egynegyedét úgy vitték el a társaságok, hogy nem kellett senkivel sem versenyezniük. Ez nem kiugró érték, mert a pályázatoknál összességében is 26-32 százalék közötti azoknak a kiírásoknak az aránya, ahol nincs versenyhelyzet. Tiborcz István cége azonban kilóg a sorból, amióta a vállalkozó Orbán Viktor veje lett, az uniós projektek több mint felénél nem akadt egyetlen versenytársa sem

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!