szerző:
hvg.hu

Még ebben a ciklusban 150 ezer közalkalmazottat küldene el a kormány, hosszú távon pedig 600 ezer ember versenyszférába irányítása volna optimális - mondta Csepreghy Nándor, a miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese az ATV-nek adott interjúban.

Hosszú távon 600 ezer embert küldene el a kormány, ha a skandináv modellt követve a versenyszférához viszonyítva tíz százalékra csökkentenék az állami alkalmazásban dolgozók arányát – mondta Csepreghy Nándor miniszterhelyettes az ATV.hu-nak adott interjúban.

Ez a foglalkoztatási szerkezet, ami Magyarországon van, nem tartható fenn – mondja Csepreghy. Mivel jelenleg 1 millió ember dolgozik a közszférában a 4 millió dolgozóból, vagyis 3 millió tartja el a többit. Az volna az optimális, ha 400 ezer közalkalmazott maradna, és 4 millióan dolgoznának a versenyszférában. Csepreghy szerint nem arról van szó, hogy 600 ezer embert egyből kirúgnak, de hosszú távon nem volna irreális a 10 százalékos arány elérése.

Viszont ebben a ciklusban még elküldhetnek 150 ezer embert, illetve ahogy a miniszterhelyettes fogalmaz, ennyit terelnének át 2018-ig a versenyszférába. Szerinte a cégeknek is megérné ilyen dolgozókat átképezni és átvenni, mint telljesen inaktívakat betanítani.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!