szerző:
Szlavkovits Rita
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy visszakozik, hogy hülyének nézi a gazdákat a Nemzeti Földalap (NFA), amely január közepén arról értesítette csongrádi földárverések néhány nyertesét, hogy hiába tettek érvényes vételi ajánlatot, miniszteri hozzájárulás hiánya miatt mégsem kötnek velük szerződést. Most a hvg.hu-nak elárulták, pont az ellenkezőjét gondolják.

Decemberben árverezték az Ángyán-jelentésben is szereplő csongrádi nagygazda, a Héjja Testvérek Kft. művelésében lévő állami földeket, amelyek között Natura 2000 ökológiai hálózathoz tartozó területek is voltak. Az ilyen földeken környezetkímélő – a védett állatok élőhelyére figyelemmel lévő – gazdálkodás minden további nélkül folytatható, de a hálózathoz tartozó földek értékesítéséhez az érintett miniszter egyetértése szükséges.

A Nemzeti Földalap január közepén arról tájékoztatott néhány gazdát, akik ezekből a földrészletekből nyertek, hogy a hozzájáruló nyilatkozatot a természetvédelemért is felelős földművelésügyi miniszter nem bocsátotta az NFA rendelkezésére, így „a szóban forgó földrészletekkel kapcsolatos adásvételi szerződés megkötésére az NFA-nak nincs lehetősége”.

Földárverés kezdete előtt
©

Szelektív védelem

A történetben már ezen a ponton is számos furcsaságot találni: csak Csongrád megyében a meghirdetett 11 ezer hektárból majd 3000 hektár Natura 2000-es terület volt. Ebből 2141 hektárt vásároltak meg a tavaly év végi árveréseken. A vevők több mint százan voltak – ennek ellenére közülük csak néhányan kaptak hasonló értesítést. A hvg.hu 5-6 érintettet is talált, aki hasonló tartalmú levelet kaptak kézhez, de olyanokkal is beszéltünk, akik látszólag átmentek a miniszteri ellenjegyzésen – vagy legalábbis „még nem kaptak kosarat” az NFA-tól, így nem is tudták, hogy számíthatnak-e még ilyenre.

A történet további furcsasága, hogy éppen olyan földek esetében avatkozott be az NFA, amelyekért nagy verseny alakult ki a liciteken: egy 42 hektáros terület például 146 millió forintért kelt el, egy 236 hektáros földrészlet árát pedig még magasabbra, 520 millió forintra tornázták fel – mindkettő szokatlanul magas ár Csongrád megyében. Mint ahogy az az NFA honlapján is lekövethető, Csongrád megyében általában azok a gazdák nyertek, akik bérlőként már eddig is birtokon belül voltak. Kivéve a Héjja tesvérek Kft.-t képviselő Héjja Istvánt, akinek a cége csak egy 79 hektáros földrészletet nyert – a Natura 2000-es terület adásvételéhez egyébként ő sem kapta meg a hozzájárulást.

Az érintettek nem értik, hogy miért csak egyes gazdák kaptak ilyen levelet: a helyi politikát is megmozgatta (a tárgyban a Demokratikus Koalíció alelnöke, Nagy-Huszein Tibor tartott sajtótájékoztatót), hogy

feltehetően nem azok nyertek, akiknek kellett volna.

Helyben többen azt gyanították, hogy az egyik – a szomszédos birtokai miatt elővásárlási joggal bíró – konkurens gazda lehet a levelek hátterében, aki a törvényileg előírt 60 napon belül szívesen jelentkezett volna a földekért a licitek lezárulta után – talán az lehetett a baj, hogy az árverés túlzottan felverte az árakat. (Ami persze az államnak bevételi oldalon jó.)

Mellbevágó iránymutatás

Az előbbi spekuláció egyelőre csak szóbeszéd. De ahelyett, hogy az NFA tiszta vizet öntött volna a pohárba, a hvg.hu megkeresésére a sajtóosztály egy minden érintettet alaposan meglepő választ küldött, ami után adja magát a kérdés: "akkor ez most hogy?" Kiderült, a gazdáknak kellene magukat kínosan érezniük, ha az NFA leveléből azt a következtetést vonták le, hogy a szerződés véglegesen meghiúsult.

©

Mint kérdésünkre a gazdáknak megüzenték, levelükben valójában csak azt írták, hogy "a szükséges szakminiszteri nyilatkozat még nem áll rendelkezésre az adásvételi szerződés megkötéséhez". A szaktárca sajtóosztálya szerint "minden tavaly december 31-ig értékesítésre került állami föld esetében, amelyek a Natura 2000-es hálózathoz tartozna, meg fogják kötni a szerződéseket". Vagyis az NFA szerint az ijedelem megalapozatlan, hacsak nem a szövegértelmezési képességeink miatt esünk pánikba.

Csakhogy a nekünk küldött üzenet abszurditása világos legyen, a hvg.hu birtokában lévő eredeti NFA-levél tárgya az volt, hogy „tájékoztatás szerződéskötés meghiúsulásáról miniszteri hozzájárulás hiánya miatt”. És miután leírták a megfelelő törvényi helyre hivatkozó okot, amiért nem került sor szerződéskötésre, arról is biztosították az érvényes vételi ajánlatot tevőt, hogy „szervezetünk soron kívül intézkedik az ön részéről az adott ingatlanokra vonatkozóan befizetett árverési biztosíték visszafizetése érdekében”. Mindez egyébként még bőven a 60 napon belül – amíg az elővételi joggal rendelkezők közül bárki megakadályozhatja ajánlattételével a szerződéskötést –, tehát eljárási szempontból is furcsa időpontban jött.

©

Perelhető lett volna

Simán elképzelhető, hogy megkeresésünkkel egyidőben az NFA észbe kapott, mert nehezen megmagyarázható, ha néhány gazda esetében kivételt tesznek, és elállnak a szerződés megkötésétől. Egy földügyekkel foglalkozó jogász szerint jó eséllyel perelhető lett volna az NFA, ha nem visszakozik. Már az sem lett volna érthető, hogy miért ír ki  a földművelésügyi miniszter felügyelete alatt álló NFA olyan földekre árverést, amelyekről adott esetben ugyanaz a miniszter mondja azt, hogy nem eladó. Egyébként pedig ez szembe ment volna az NFA korábbi gyakorlatával, hiszen miniszteri egyetértéssel az elmúlt években több ezer Natura 2000 hálózatba tartozó, 3 hektár alatti állami földet adtak már el. A gazdák ugyan az árverési biztosítékot (a földrészlet kikiáltási árának 10 százalékát, adott esetben több tízmilliós összeget) visszakapták volna, de az egymilliós regisztrációs díjat, ügyvédi költséget valószínűleg bukják.

A gazdák hivatalosan még mindig úgy tudják, hogy esetükben nem lesz szerződéskötés – a helyes szövegértelmezésről nem kaptak hivatalos dekódolást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!