szerző:
hvg.hu

Az öregségi nyugdíj átlagos összege 2015-ben 118 439 forint volt, ennél többet csak három megye és Budapest nyugdíjasai kaptak. Érdekes adat, hogy csaknem 32 ezer főnek külföldre utal ellátást a nyugdíjfolyósító.

Elemzést közölt csütörtökön a magyar nyugdíjasokról honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 2015-ös adatok alapján kiderült, a nők továbbra is alig várják, hogy nyugdíjba vonulhassanak: 2011 óta kérhetik a 40 év szolgálat utáni nyugdíjazást, azóta is folyamatosan emelkedik azoknak a száma, akiket ilyen jogcímen látnak el.

Az adatokból kiderül, 2015. januárban 2 727 041 főnek folyósított nyugdíjat, ellátást, járadékot vagy más járandóságot az állam, ez 2,6 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben. (Magyarország teljes lakosságához viszonyítva az ellátottak arányszáma 3,6 körül van.) Az ellátás átlagos összege 106 462 forint, az ellátottak 74 százaléka öregségi nyugdíjban részesül.

Az öregségi nyugdíj átlagösszege 118 439 forint: az országos átlagot mindössze három megyében haladja meg az átlagnyugdíj: Fejér, Komárom-Esztergom és Pest megyében. Mint az alábbi térképről kiderül, az átlagnyugdíj Budapesten kiugróan a legmagasabb, 140 500 forint.

©

Érdekes adat, hogy bár az ellátások 99 százalékát belföldre utalták, 31 762 főnek külföldön folyósítottak ellátást. 85 százalékuknak öregségi nyugdíjat küldtek. A hvg.hu-n többször is foglalkoztunk a külföldön élő magyar nyugdíjasok lehetőségeivel, személyes történeteket is bemutattunk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!