szerző:
hvg.hu

Új sportberuházásokról és a korábban jóváhagyottak kibővítéséről döntött a kormány. Többet költhet például stadionépítésre a Haladás és a DVTK; a nagy nyertes a Vasas, amely 2020-ig 7,5 milliárdos állami támogatást kap létesítményeinek megújítására. Néhány csapat azonban rosszabbul járt.

A kormány új sportfejlesztésekről döntött, valamint több stadion és fociakadémia beruházásának keretösszegét és határidejét módosította a február 25-ei határozataiban - derül ki a Magyar Közlönyből. A korábbi és a módosított kormányhatározatok alapján - a Napi.hu összesítése szerint - a stadionokra és fociakadémiákra több mint 13 milliárd forinttal nagyobb támogatás juthat az eddig tervezettnél. A fejlesztések határidejét 2016-ról kitolták 2017-re.

A szombathelyi, Rohonci úti sporttelepen a Haladás új stadionjának és egy multifunkcionális sportcsarnoknak az építését, valamint a kapcsolódó infrastrukturális fejlesztéseket 9,6 milliárd forint helyett 15,2 milliárd forinttal támogatja az állam 2013-2017-ben. (Ebből 2017-re 5,58 milliárd forint kötelezettséget vállalhatnak.) A diósgyőri stadion építésére és az MVSC sporttelep felújítására is többet költhetnek 2016-2017-ben, a korábban tervezett 8 milliárd helyett 10,915 milliárd forintot. A beruházás építtetője a Nemzeti Sportközpontok (NSK).

A kispesti fociakadémia is jól jár: 2,5 milliárd forint helyett 4,192 milliárd forintból épülhet meg 2014-2017 között a kormányhatározatban dél-pesti utánpótlás-nevelési centrum néven szereplő intézmény. A nyugat-magyarországi, azaz a szombathelyi fociakadémia kialakítására is több jut: 2,571 milliárd helyett 3,071 milliárd forint. (Az akadémiák építtetője az NSK.)

Új fejlesztésekről is döntöttek: a kabinet elfogadta a Vasas Sport Club 7,5 milliárd forint összértékű létesítményfejlesztési programját is, a megvalósításra a 2016-os költségvetésben 3,273 milliárdot, 2017 és 2020 között pedig 4,256 milliárd forintot kell a nemzetgazdasági miniszternek beterveznie az éves költségvetésekben. Az újfehértói sportcentrum megvalósítására 625 millió forintot csoportosított át az idei költségvetésben a kormány egy másik határozatában.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!