szerző:
MTI/hvg.hu

A nemzetgazdasági tárcánál új adózási megoldást dolgoznak ki, hogy a hazai netes cégeknek kedvezzenek az olyan multinacionális vállalatokkal szemben, mint a Facebook és a Google. A kormány szerint a két óriás 20 milliárd forintot visz ki az országból adózatlanul. Az ide vonatkozó kormányhatározat a globális internetes vállalatok "adóelkerüléséről" beszél.

Innovatív adózási megoldásokon dolgozik a gazdasági tárca, hogy a hazai internetes társaságok ne szenvedjenek versenyhátrányt az olyan globális online vállalkozásokkal szemben, mint a Google és a Facebook – írja a csütörtöki Világgazdaság a nemzetgazdasági tárca tájékoztatására hivatkozva.

A cikk szerint azért lép a minisztérium, mert egyes multinacionális internetes cégek hatalmas bevételeket szereznek webes szolgáltatásaikkal, miközben a hálózatok építéséből nem veszik ki a részüket, és az adófizetésük is minimális Magyarországon – legalábbis ezzel érvelt korábban Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos. "Egyes információk szerint" – írja a lap – a Google 18 milliárd eurós európai bevételei után mindössze 28 millió euró adót fizetett.

Arról nem tájékoztatott a tárca, hogy mikor és hogyan vezethetik be az új adómegoldást, de kormányhatározat is létezik, amely előírja, hogy 2016. június 30-ig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek jelentést kell készítenie "a globális internetes vállalkozások adóelkerülésével szembeni fellépés lehetőségéről". Ehhez a sikeres nemzetközi példákat is figyelembe kell vennie.

Becslések szerint a Google és a Facebook Magyarországon keletkező bevételéből mintegy 20 milliárd forintot visz ki adózatlanul – olvasható a lapban.

©

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!