szerző:
hvg.hu

Egyáltalán nem biztos, hogy az MNB veszi meg a Bálnát – írja a Figyelő, mely szerint bár a Corvinus Egyetem melletti épület továbbra is eladó, Tarlós István főpolgármester nem akarja azt az egyetlen jelentkező, a jegybank kezére juttatni.

A Figyelő friss számában foglalkozik a főváros egyik emblematikus épülete, a Bálna sorsával. Az épületkomplexum értékesítése nem állt le, napirenden van, de már nem a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank az egyetlen vevőjelölt értesült a hetilap városházi forrásból.

A Magyar Nemzeti Bank tavaly novemberben nyilvánvalóvá tette a vételi szándékát, és azt is, hogy oktatási és pénzügyi központot szeretne ott kialakítani. A Bálna adna helyet a jegybank látogatóközpontjának és egy pénztörténeti múzeumnak is, de itt működne a Budapesti Corvinus Egyetem MNB-tanszéke is.

©

Egy névtelenséget kérő, a beruházás legnagyobb hitelezőjéhez, az MKB-hez közeli forrás azonban most azt állította a Figyelőnek, hogy a pénzintézet az ügyletben közvetlenül már nem érintett, mivel a portfóliójából több lépcsőben kikerültek a rossz követelések, köztük a főváros ellen irányuló, összesen 29 millió euróra (és kamatainak megfizetésére) irányuló követelés is.

A lap szerint a Bálna ügye azért akadt el, mert a főpolgármester, Tarlós István nem kívánta azt a Matolcsy György által vezetett jegybanknak eladni. Egyes híresztelések szerint Tarlós még annak idején zokon vette, hogy Matolcsy gazdasági miniszterként megvétózta 2011-ben a BKV támogatását. Azt írják, hogy bár Tarlós e személyes ellentét miatt biztosan nem akadályozna meg egy pénzügyileg megalapozott, a főváros számára előnyös ügyletet, „ugyanakkor tény, hogy megritkult körülötte a levegő, a Fidesz legfelső körében nincs igazán támogatója”.

A lap úgy tudja, most már más érdeklődő is van a Bálna iránt, sőt már az értékbecslés is zajlik. Hogy végül mégis az MNB-jé lesz-e az évek óta a kihasználásra váró épület vagy sem, idővel kiderül. Az biztos, hogy a Fővárosi Közgyűlés fideszes vezetése szabadulni szeretne az eddig számukra csak terheket jelentő Bálnától.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!