szerző:
hvg.hu

Alulfizetett orvosok és nővérek, hálapénz, külföldre távozó szakemberek, végeláthatatlan várólisták – így néz ki a magyar egészségügy a ZDF tudósítása szerint.

Egyre több magyar orvos vándorol ki Nyugat-Európába az alacsony magyarországi fizetések miatt, vagy pedig másodállást kénytelen vállalni, hogy meg tudjanak élni. A betegek a várakozási időt igyekeznek hálapénzzel lerövidíteni, amit egyesek kenőpénznek neveznek, mert egyenesen az orvosok, nővérek zsebébe megy – összegezte a német köztévé tudósítója.

A riportban bemutattak egy háziorvost, aki azt mondta: ő marad, mert egy kenőpénz nélküli, működő egészségügyért küzd. Ugyanakkor nem tudja elítélni azokat a kollégáit, akik elfogadják a hálapénzt a betegektől, mert szükségük van erre a megélhetéshez. Novák Hunor szerint ez a helyzet megalázó, ezért egyre több fiatal orvos hagyja el az országot. A hálapénznek nem sok köze van a hálához, inkább korrupcióhoz vezet – fogalmazott.

A kormány úgy rendelkezett, hogy a hálapénzt csak a kezelés után szabad elfogadni, és adózni kell belőle – hangzott el a tudósításban. Kovács Zoltán kormányszóvivőt is megszólaltatták a témában: ő azt mondta, hogy minden kórháznak magának kell eldöntenie, megtiltja-e hálapénz elfogadását, és szerinte a magyar kormány ebbe nem akar beleszólni.

Bemutatott a ZDF egy olyan magyar orvost is, aki havonta egy hetet Angliában dolgozik, hogy megélhessen. Ő is béremelést javasolt. Példának azt hozta fel, hogy korábban mindennapos gyakorlat volt kenőpénzt adni a rendőröknek egy büntetés elkerüléséért. Ez ellen fellépett a kormány, ugyanezt azonban az egészségügyben nem teszik meg.

A riport végén elhangzott: a várakozási idő gyakran olyan hosszú az egészségügyi rendszerben, hogy a betegek még a beavatkozás előtt elhunynak.

A ZDF oldalán itt tekinthető meg az eredeti, német nyelvű beszámoló. A YouTube-on magyar felirattal is közzétették.  

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!