szerző:
hvg.hu

A volt államtitkár szerint jót tenne, ha Kövér László lenne a párt elnöke, Paks II pedig sosem indul be.

Nem fog elkészülni Paks II – mondta Illés Zoltán, az Orbán-kormány volt környezetvédelmi államtitkára a Figyelőnek. Illés szerint az oroszoknak egyre kevesebb a pénzük, ezenfelül a beruházás körülbelül 2030-ra készülhetne el. "Addig legalább négy választás lesz és ez a kormány sem örök életű", mondta a hetilapnak. Ehelyett a szélerőművek építését szorgalmazza: számítása szerint 7000 turbina bőven kiváltaná az atomerőmű-bővítést, amit nemcsak állami beruházással, hanem a magánkezdeményezések bátorításával is el lehetne érni.

Illés Zoltán súlyos kritikákat fogalmaz meg a 2014 utáni Orbán-kormánnyal szemben. Mint mondta, az egész kormányzati struktúra téves feltételezésen alapul: a miniszterelnök szerint a kormánytagoknak a kormányt kellene képviselniük a szakmánál, és nem fordítva, de ez nem működik, mert például Balog Zoltán sem érthet egyszerre az egészségügyhöz, az oktatáshoz és a kultúrához. Ennél is jobban aggasztja viszont a korrupció. Az exállamtitkár szerint mivel legfeljebb 2020-ig érkeznek EU-támogatások, Orbánék eltökélték, hogy most fognak dinasztiákat építeni maguknak, arra az esetre, ha már nem lesz EU.

Illés ugyanakkor arról is beszél, hogy a Fidesz tagsága nem támogatja már a kormányt teljes mellszélességgel, és a megtartásukhoz változás szükséges. Ezek között azt javasolja, hogy a korrupciótól érintetlen Kövér László legyen a párt elnöke.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!