szerző:
hvg.hu

A felügyelőbizottság morális és észszerűségi szempontokat nem vizsgálhat, a Matolcsy Györgyhöz közel álló nő pedig nem közszereplő.

A legjobban fizetett 4-5 százalék közé tartozott a Matolcsy György jegybankelnökhöz közel álló Vajda Zita, aki nemzetközi személyi titkárként havi bruttó 1,73 milliót keresett. A jegybankot május elején hagyta ott, de nem járt rosszul utána sem: két jegybanki alapítványi pozíciót is szerzett, és kutatóként is dolgozik, igen magas díjazásért. Vajda Zitát maga a jegybank hozta összefüggésbe Matolcsy György válásával.

Az atv.hu megkeresésére az MNB felügyelőbizottságának Jobbik által delegált tagja, Nyikos László azt mondta, a Vajda Zitával kapcsolatban napvilágot látott információkkal nem foglalkoztak – így a kiugróan magas fizetését sem vizsgálták –, miután Vajda nem köztisztviselő, nem közalkalmazott és nem közszereplő. Mivel az MNB részvénytársaság, dolgozói munkavállalói státuszban tevékenykednek, ezért a nő fizetése Nyikos szerint nem vet fel törvényességi kérdéseket.

Az MNB csak törvényességi szempontokat vizsgálhat, észszerűségi és morális szempontokat viszont nem – tette hozzá, bár maga részéről támogatná az utóbbiakat is.