szerző:
hvg.hu

Tavalyhoz képest összességében javult a helyzetünk a tanári bérek tekintetében az OECD-országok között, ugyanakkor a fejlett országok átlagos szintjétől még mindig meglehetősen távol vagyunk.

Az OECD csütörtökön hozta nyilvánosságra az oktatással foglalkozó anyagát, az Education at a Glance-t. Az általános iskolai tanárok fizetéséről szóló fejezet összeállítása során az OECD munkatársai 2014-es adatokkal dolgoztak, így ebben elvileg már meg kell jelennie a 2013-ban bevezetésre került pedagógus-életpályamodell első eredményének – írja testvérlapunk, az Eduline.

A jelentés szerint 2012-től 2014-ig Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben a tanárbér. Persze a képet némiképp árnyalja, hogy az emeléssel egy időben elvették a tanárok pótlékait.

A tanárok tényleges, dollárban megadott bruttó bérét összesítő táblázat szerint a kezdő tanárok Szlovákiában keresik a legkevesebbet. Ott évente közel 12 ezer dollárt kap egy kezdő tanár, míg itthon 13 228 dollárt. Ám ezzel az összeggel is megelőz minket az összes többi ország.

A középfokú oktatás terén szintén előzzük Szlovákiát, itt már csaknem 14 500 dollár az éves kezdőfizetés. Az itt legmagasabb elérhető bér évi 27 500 dollár, amivel már Lengyelországot is lenyomjuk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!