szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

20 milliárd wont, vagyis 17 millió dollárt adott a dél-koreai cégóriás, a Samsung alapítójának unokája a sámánasszonynak, aki cserébe elintézte neki az elnök asszony jóváhagyását egy zavaros üzleti ügyben. A sámánasszonyt 40 éves barátság fűzte Dél-Korea elnök asszonyához, Park Gun Hje-hez, akit a parlament kétharmados többséggel leváltott államfői posztjáról a korrupciós botrány miatt.

Gyanúsítottként hallgatjuk ki Lee Jae-yongot (ő a Samsung-alapító unokája)- közölte annak a független vizsgálóbizottságnak a szóvivője, mely az elnök asszony korrupciós ügyeit hónapok óta igyekszik felderíteni. A dél-koreai sajtó messze a vizsgálóbizottság előtt jár. Megírták, hogy szerintük mi is történt. A párizsi Le Figaro részletesen taglalja a kacifántos történetet, melyet a sámánasszony irányított mindaddig, amíg a kiskutyája ki nem borította a bilit...

A botrányt a sámánasszony kiskutyája indította el

Vidd le a kutyát sétálni!- parancsolta szeretőjének Csoj Szun Szi asszony, aki Dél-Korea második leghatalmasabb embere volt. Nem vagyok a szolgád!- vágott vissza a szerető, aki egykor az ország vívóbajnoka volt, és az olimpián is sikeresen képviselte hazáját. A vérig sértett szerető elrohant a sajtóhoz, amely kéjjel leplezte le Dél-Korea első elnök asszonyát, a médiát vaskézzel irányító diktátor lányát. Kiderült: Dél Korea vállalkozói hatalmas pénzeket fizettek be a sámánasszony alapítványaiba, hogy cserébe az elnök asszony meghallgassa kéréseiket. (A helyi sajtó azért nevezi sámánasszonynak Csoj asszonyt, mert apja egy befolyásos szekta vezére volt és egyben a diktatúra kőkemény támogatója is). Csoj asszonyt letartóztatták, az elnök asszonyt megbuktatták. Most pedig szorul a hurok a Samsung trónörököse körül.

Miért fizetett nagy pénzeket a sámánasszonynak a Samsung trónörököse?

A trónörökös el akarta foglalni a trónt. Csakhogy ehhez át kellett vennie a pénzügyi hatalmat a cégbirodalomban. A döntés megszületett: a Samsung központi holdingja vásárolja fel a C&T leányvállalatot. A problémát az okozta, hogy a leányvállalat tulajdonosi körében amerikai befektetők is voltak. Ők nem fogadták el a vételárat. Kellett tehát az állami segítség. A trónörökös a sámánasszonyhoz fordult. A befolyásos hölgy intézkedett is, de cserébe két apróságot kért: egyrészt 20 milliárd wont, vagyis 17 millió dollárt, másrészt egy apró szívességet a lánya számára. A sámánasszony lánya Dél-Korea műlovaglásának ifjú sztárja tökéletesíteni kívánta tudását Németországban. A Samsung állta is a többmillió eurós számlát. Azóta a sámánasszony lányát Dániában letartóztatták, a kiadatása folyamatban.

A Samsung trónörököst beidézte egy parlamenti bizottság. A kínos kérdésekre a trónörökös nemmel felelt, de oly nyilvánvalóan hazudott, hogy ügyét átadták a korrupciós vizsgálóbizottságnak. Itt tart most a történet, mely a dél-koreai demokrácia legnagyobb botránya. Az elnök asszony leváltása akkor lesz végleges, ha az alkotmánybíróság jóváhagyja azt. Akárhogy is lesz, a diktátor lánya, Dél-Korea első elnök asszonya politikai hulla. A lakosság alig 3 százaléka bízik benne. Mi lesz a Samsung trónörökös sorsa? Mi lesz a céggel, ha a trónörökös belebukik a korrupciós botrányba? Ez Dél-Korea talán legnagyobb talánya 2017-ben- persze nem megfeledkezve arról az apróságról, hogy a G20-hoz tartozó állam élére új elnököt is kell választani.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!