szerző:
MTI

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) büntetőjogi ajánlása nyomán a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) teljes körű nyomozást folytat az Alstom-ügyben.

A Legfőbb Ügyészség által tavaly szeptember 16-án ügyészi nyomozati hatáskörbe vont és a KNYF hatáskörébe utalt bűnügyben – vagyis az úgynevezett Alstom-ügyben – vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás – írta közleményében Keresztes Imre főügyész.

A nyomozását 2011. január 3-án rendelték el, az eljárás határideje pedig idén április 3.

Az ügyészségi közlemény szerint az OLAF a vizsgálatát 2012. február 2-án kezdte, majd a tavaly november 28-ai ajánlását többek között a Magyarországon már folyamatban lévő nyomozás adataira alapozta. Decemberében megérkezett a Legfőbb Ügyészségre az OLAF ajánlása és vizsgálati jelentése, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészségre továbbítottak.

A Központi Nyomozó Főügyészség előzőleg már több személyt gyanúsítottként hallgatott ki 2016 októberében.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Csepreghy Nándor hétfőn jelentette be, hogy az OLAF mintegy 167 milliárd forintos károkozást tárt fel jelentésében a 4-es metró beruházásával kapcsolatban, és az Európai Bizottság 76,6 milliárd forintos büntetés megfizetésére kötelezheti Magyarországot.

A szabálytalanságok a szocialista és szabad demokrata kormányok, illetve az szocialista és szabad demokrata városvezetés időszakához köthetőek – állította korábban a politikus.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!