szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az SBGK Ügyvédi Iroda és az Ész-Ker Kft. nyerte a Miniszterelnökség közbeszerzési és jogi tanácsadói keretszerződését. Az SBGK munkatársa a Fidesz-alapító Bajkai István, aki Orbán Ráhel jogi képviseletét is ellátta már, az Ész-Ker tulajdonosa pedig Kárpáti Péter György, akinek van közös cége Orbán Ráhel férjének, Tiborcz Istvánnak az üzlettársával, Hamar Endrével.

Évente legalább 2-2,5 ezer eljárásban kell tanácsot adnia legalább 10-13 ezer dokumentum tartalmához annak az ügyvédi irodának és cégnek, amely megnyerte a Miniszterelnökség által kiírt tendert. Az SBGK Ügyvédi Irodának és az Ész-Kernek egyedi megrendelések alapján kell közbeszerzési-jogi véleményt készítenie minőségellenőrzési jelentésekről, minőségellenőrzési tanúsítványokról, tendereredményekről, és az ezekhez kapcsolódó hiánypótlási felhívásokról, szerződésmódosításokról kell állást foglalniuk.

A megbízás díja 5 millió forint híján 5 milliárd forint. Az elmúlt néhány évben ez az ügyvédi iroda és kft. összességében – hol önállóan, hol kiegészülve más partnerekkel – ennél is nagyobb pénzkerettel kapott megbízást a Miniszterelnökségtől különböző feladatokra. Az uniós forrásokra kiírt vidékfejlesztési pályázatok véleményezéséért 1,8 milliárd forint jár nekik, egyéb uniós tenderek tanácsadásáért több mint 3 milliárd forint.

Júliusban 670 millió forintért vállaltak el közbeszerzési tanácsadást 1500-2000 eljárásban 10-12 ezer dokumentum átnézéséért. A mostani megbízás iratonként jóval magasabb tarifát jelent.

A sikertörténet főszereplői több szálon is kötődnek a Fidesz-kormányhoz, sőt egyes jelek szerint Orbán Viktor miniszterelnök családjához is. Az SBGK Ügyvédi Iroda egyik munkatársa Bajkai István, aki a Fidesz egyik alapítója, a VII. kerület alpolgármestere, és a 444.hu úgy tudja, hogy Orbán Ráhel jogi képviseletét is ellátta már.

Az Ész-Ker Kft. tulajdonosa Kárpáti Péter György, akinek az egyik üzleti partnere Hamar Endre. Hamarnak több közös érdekeltsége is volt az elmúlt években Orbán Ráhel férjével, Tiborcz Istvánnal.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!