szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még a bioélelmiszerek között is találtak az uniós élelmiszer-biztonsági hatóságnál olyanokat, amelyek a normál termékekben engedélyezettnél is több vegyszermaradványt tartalmaztak.

Az EU-ban forgalmazott élelmiszerek 44 százalékában megtalálható valamilyen növényvédőszer – derül ki az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) éves jelentéséből. A 2015-ös adatokat összesítő tanulmány szerint a származékok legnagyobb része határértéken belül volt, ám a vizsgált termékminták 3,8 százalékában meghaladta azt. A gyermekeknek és csecsemőknek szánt termékeknél 3,5 százalék volt ez az arány.

Az unión kívülről származó élelmiszereknél rosszabb a helyzet, itt 5,6 százalék tartalmazott a határértéket meghaladó mértékben vegyszereket. Jó hír viszont, hogy ez az arány csökkent az előző évi 6,5 százalékhoz képest. A belső piac termékeinél csupán 1,7 százalék lépte túl a vegyszertartalom az egészségügyi határértéket.

Nyilvánvaló, hogy a bioélelmiszereknél találták a legkevesebb ilyen esetet, ám még így is a vizsgált minták 0,7 százalékánál túl magas volt a vegyszermaradvány-tartalom. A tételek 13,5 százaléka tartalmazott egyébként valamilyen vegyszermaradványt.

Az EFSA többféle zöldséget és gyümölcsöt, olívaolajat, narancslét, vajat, lisztet és tojást vizsgált. A termékek közül a brokkolik voltak a legkockázatosabbak – a minták 3,4 százaléka tartalmazott túl sok növényvédőszert. A vaj volt az egyetlen olyan élelmiszer, ahol mindent rendben találtak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!