szerző:
hvg.hu

A szakértői páholyban foglalt helyet az MVM-ből és a BKV-ból is jól ismert egykori vezető.

Az MVM és a paksi atomerőmű többmilliárdos hűtlen kezeléssel vádolt volt igazgatója is feltűnt a tárca nélküli miniszter, Süli János keddi eskütételén – írja a Magyar Nemzet.

Kocsis István ellen jelenleg is büntetőeljárás zajlik hűtlen kezelés miatt, mivel a vád szerint ő és több társa milliárdokkal károsíthatta meg az MVM-et. Bár első fokon felmentették az ügyben, a Pécsi Ítélőtábla tavaly májusban hatályon kívül helyezte a nem jogerős felmentő ítéletet. Egyúttal Kocsissal és három társával, a másod-, a heted- és a nyolcadrendű vádlottal szemben új eljárás lefolytatását rendelte el – emlékeztet a lap.

Sajtóértesülések szerint Kocsis István készítette elő a paksi bővítésre kötött Orbán–Putyin-paktumot is, az azóta felszámolt Népszabadság 2014-ben írt arról, hogy az egykori MVM-vezér segített a kormánynak a megállapodás tető alá hozásában.

Kocsis István 2007-ben megkapta a Kurcsatov-díj aranyfokozatát az orosz–magyar nukleáris együttműködés előmozdításáért. Ezt bennfentesek szerint a leginkább azzal érdemelte ki, hogy behozta a Roszatom leánycégét, a Tvelt a 2003-as paksi üzemzavar elhárításába. Akkor egyébként ő volt az atomerőmű vezérigazgatója – emlékeztetett annak idején a Nol.

A LMP választ vár arra, hogy Kocsis az Orbán-kormány új minisztere mellett a szakértői páholyban miért és kinek a meghívására, illetve milyen pozícióban tűnt fel. Az ellenzéki párt azt is szeretné megtudni, valóban Kocsis István áll-e az orosz–magyar paksi paktum mögött.