szerző:
hvg.hu

Az Orbán családnak közvetlen haszna származhat a paksi atomerőmű bővítéséből. Ebben segíthet a kormány határozata az acélipari cselekvési programról, amely egyúttal az oroszoknak is kedvez.

Hatalomváltás zajlik ezekben a hetekben a dunaújvárosi acélműveknél: több tucat új orosz főnök érkezett a gyárba, az ukránok már csak formális szerepet töltenek be. A papírok szerint a tulajdonos egyelőre nem változott, miután a ciprusi bejegyzésű Steelhold Ltd. jótékony homályba burkolja, ki van birtokon belül – olvasható a HVG e heti számában.

A Dunaferrhez közeli források azonban azt mondják, már két hónapja az oroszok regnálnak, és nemcsak az állami Vnyesekonombank, hanem a dagesztáni születésű orosz milliárdos, Szulejmán Kerimov jóvoltából is. Decemberben még csak az látszott, hogy az oroszok 55,8 milliárd forintot nyomnak bele az évek óta veszteségesen működő magyar vállalatba. Most már az is felsejlik, hogy az ügylet Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös érdeke, a paksi atomerőmű bővítéséről kötött megállapodásuk következménye, ezért is lett hirtelen megint fontos az acélipar jövője. De kik lesznek, lehetnek a folyamat nyertesei? Mit nyer a Fidesz és mit nyer az Orbán család?

A miniszterelnök apja, Orbán Győző az első Orbán-kormány idején került be az akkor még állami Dunaferr beszállítói körébe. 2001-ben Orbánék egyik konkurenciája, Zarándok János tálalt ki, miután az acélművek egyik pillanatról a másikra lemondta az ő cégének szállításait, és helyette Orbán Győző Dolomit Kft.-je kapta meg a megbízást.

De hogy jön a képbe a paksi bővítés? A válaszokat megtalálja a HVG hetilap friss számában.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!