szerző:
hvg.hu

Az Orbán családnak közvetlen haszna származhat a paksi atomerőmű bővítéséből. Ebben segíthet a kormány határozata az acélipari cselekvési programról, amely egyúttal az oroszoknak is kedvez.

Hatalomváltás zajlik ezekben a hetekben a dunaújvárosi acélműveknél: több tucat új orosz főnök érkezett a gyárba, az ukránok már csak formális szerepet töltenek be. A papírok szerint a tulajdonos egyelőre nem változott, miután a ciprusi bejegyzésű Steelhold Ltd. jótékony homályba burkolja, ki van birtokon belül – olvasható a HVG e heti számában.

A Dunaferrhez közeli források azonban azt mondják, már két hónapja az oroszok regnálnak, és nemcsak az állami Vnyesekonombank, hanem a dagesztáni születésű orosz milliárdos, Szulejmán Kerimov jóvoltából is. Decemberben még csak az látszott, hogy az oroszok 55,8 milliárd forintot nyomnak bele az évek óta veszteségesen működő magyar vállalatba. Most már az is felsejlik, hogy az ügylet Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös érdeke, a paksi atomerőmű bővítéséről kötött megállapodásuk következménye, ezért is lett hirtelen megint fontos az acélipar jövője. De kik lesznek, lehetnek a folyamat nyertesei? Mit nyer a Fidesz és mit nyer az Orbán család?

A miniszterelnök apja, Orbán Győző az első Orbán-kormány idején került be az akkor még állami Dunaferr beszállítói körébe. 2001-ben Orbánék egyik konkurenciája, Zarándok János tálalt ki, miután az acélművek egyik pillanatról a másikra lemondta az ő cégének szállításait, és helyette Orbán Győző Dolomit Kft.-je kapta meg a megbízást.

De hogy jön a képbe a paksi bővítés? A válaszokat megtalálja a HVG hetilap friss számában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!