szerző:
MTI

A kínai hatóságok a helyi beszámolók szerint azt tervezik, hogy szeptember végére bezárják az ország összes bitcoin tőzsdéjét.

"Az utasítás felülről jött", a dátumot szeptember végében határozták meg - közölte a Yicai pénzügyi magazin sanghaji pénzügyi forrásokra hivatkozva. Ekkor a kriptodevizával kereskedő összes tőzsdének fel kell hagynia tevékenységével Kínában. 

A China Business News és a 21st Century Economic Report azt írta, hogy a tőzsdefelügyelet szóban utasította a kriptopénz tőzsdék üzemeltetőit, hogy függesszék fel a kereskedést.  

A BTCC China elektronikus kereskedelmi platform, az egyik legnépszerűbb kínai digitális deviza tőzsde csütörtökön már be is jelentette, hogy szeptember 30-án leállítja a kereskedést a virtuális devizákkal.

Az indoklásban arra a szeptember 4-i rendeletre hivatkoztak, amelyben a kínai jegybank illegálisnak minősítette és betiltotta a kriptodeviza kibocsátásával történő tőkegyűjtést.

Már a kínai jegybanki rendelet közzététele után zuhanni kezdtek a kriptodevizák történelmi csúcson járó árfolyamai. Így például a bitcoin azóta értékének már 30 százalékát vesztette el. 

A BTCC Chinán a bitcoin 18 százalékos mínuszban, 20 510 jüanon forgott csütörtökön. 

A Bitstampon, amely egyike a 3 legnagyobb kereskedési forgalommal rendelkező kriptopénz tőzsdének a világon, 10 százalékkal ötheti mélypontra, 3426,92 dollárra esett a jegyzés. Szeptember 2-án még 5000 dolláron jegyezték a bitcoint.

A pánik átterjedt más kriptodevizákra is. Így például a bitcoin fő riválisa, az ether árfolyama 10 százalékkal esett a Coinmarketcap, a legnagyobb kriptovaluta adatbázis közlése szerint.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!