szerző:
hvg.hu

Súlyos büntetést szabna ki az Elios megbízásai után az OLAF.

Pontosan 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolja az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala a miniszterelnöki vej, Tiborcz István egykori érdekeltsége, az Elios Innovatív Energetikai Zrt. látványos közpénzes tarolása kapcsán – tudta meg a 24.hu.

A portál az OLAF pénzügyi ajánlására hivatkozva írja az összeget. A dokumentumokat még karácsony előtt írta alá a hivatal vezetője.

Az Elios nyerőszériájának csúcsán, 2014-ben és 2015-ben összesen több mint 11 milliárd forint árbevételt produkált és tulajdonosainak több mint egymilliárd forint osztalékot fizetett. A hivatal különböző forrásokból kapott információk alapján kezdte vizsgálni a pályázatokat. Az OLAF két éven keresztül ellenőrizte az Eliost, 35 közbeszerzést néztek át és megállapították, hogy súlyos szabálytalanságok történtek a szerződések odaítélésekor. A magyar ügyészségnek küldött javaslatukban az áll, indítsanak eljárást az ügyben.

A hivatalnak különösen a Sistrade Kft. mérnöki tanácsadó céggel való összejátszás szúrt szemet – írja a 24.hu. A két társaság összekapcsolható korábbi tulajdonosaikon, Tiborcz Istvánon és Hamar Endrén keresztül.

A lap azt is részletezi, milyen felosztásban javasolta az OLAF a támogatás megvonását:

2009: 3 projekt, 0,534 euró

2012: 17 projekt, 29 millió euró

2014: 15 projekt, 14,2 millió euró

Január közepén a Wall Street Journal írta meg, hogy az OLAF súlyos szabálytalanságot tárt fel az Elios Innovatív Zrt. 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból támogatott közbeszerzésekkel kapcsolatban. A jelentést a kormány nem hozta nyilvánosságra. A társaság korábban Tiborcz István tulajdonában volt, a miniszterelnök veje 2015-ben adta el a céget.

(24.hu)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!