szerző:
hvg.hu

Hiába tévesztik meg a vásárlókat sok gyógyhatást ígérő készítmény reklámjával, jobbára csak a versenyhivatal harcol ez ellen.

Vírusellenes, legyőzi a hpv-t, a krónikus gyulladásokat, a Lyme-kórt, és még a rákos sejtek működését is „visszaregulálja”, ráadásul a mérgező gyógyszerekkel ellentétben mellékhatásmentes – így hirdette egy orvos a Dr. Juice ezüstkolloidját a cég honlapján. Azt már nem említette, hogy a termék nagyobb koncentrációban mérgező lehet, pedig az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet állásfoglalása szerint semmilyen ezüstkolloid-tartalmú élelmiszer vagy étrend-kiegészítő nem kerülhet forgalomba.

Az e heti HVG arról ír: a Magyar Orvosi Kamara fél évre eltiltotta a terméket hirdető orvost a praxisától. Juhász György azt tagadta az etikai bizottság előtt, hogy üzleti kapcsolat fűzte volna a gyártóhoz. Amint a kamara nehezményezte a reklámtevékenységét, a Dr. Juice egy másik orvost választott reklámarcnak.

A Gazdasági Versenyhivatal rendszeresen lecsap a gyógyterméknek nevezett, de gyógyszerként nem eladható szerek forgalmazóira. Sok dolguk van ezzel: számos forgalmazó nagy üzletet lát az ezüst antibakteriális hatásában. Boldogkői Zsolt, a szegedi egyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezetője a HVG-nak azt mondta erről: a sósav is megöli a baktériumokat, mégsem ajánlják belső fertőtlenítésre. Arra pedig semmilyen tudományos bizonyíték nincs, hogy az ezüstkolloid egyetlen betegséget is meggyógyított volna, csak néhány lelkes kommentelő bizonygatja egymásnak, hogy már a napóleoni háborúk idején felfedezett hatású szer volna ez.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!