szerző:
hvg.hu

Vas megye az egyetlen, amely már felfrissülhetett, sajnos károkozó viharok árán. A Dunántúlon további zivatarok várhatók, közben az ország közepén zavartalanul tombol a hőség.

Ahogy arról beszámoltunk, máris nagy károkat okozott a vihar a nyugati megyékben, de jön még folytatás. A dunántúli megyékre emiatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ugyanezekben a megyékben a felhőszakadásra is van esély pénteken.

A sárgával jelzett megyékben várható, hogy heves viharok alakulnak ki károkozó szél és/vagy nagy méretű jég kíséretében. Emellett rövid idő alatt 25-30 milliméternél több eső eshet ezeken a területeken.

©

De azokban a megyékben sem örülhetnek, ahol a vihart megússzák. A hőség ugyanis pénteken sem tágít, emiatt az ország középső területeire piros, a hegyvidékekre és északnyugatra sárga, a többi területen pedig narancssárga figyelmeztetést adtak ki. (A színeknek megfelelően a napi középhőmérséklet ezeken a területeken 25, 27, illetve 29 fok fölött alakul.)

©

Az extrém időjárás egy hidegfrontot vezet be, bár az ország legnagyobb részén pénteken még napos, száraz idő várható általában kevés felhővel, sőt, 32-38 fokos csúcshőmérséklettel. A Dunántúlon délelőtt még csak néhol, később már több helyen várható zápor, zivatar.

A többfelé élénk délkeleti szél a Dunántúlon és a középső területeken megerősödik. Estefelé nyugaton az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél szintén megerősödhet. Zivatarfelhők környezetében viharos széllökésekre is számítani kell.

A csúcshőmérséklet a nyugati határvidéken nem éri el a fent említett értéket, csupán 29, 30 fok valószínű. Késő estére országszerte 22 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!