Az MSZP szeretné, hogy az iszaptragédia ügyében a kormány ne a pánikot növelje, hanem „szikár, pontos, tényszerű” mondatokkal operáljon. Előbbire Illés Zoltán államtitkár, az utóbbira Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter idevonatkozó mondatai a jó példák – jelentette ki a szocialista párt elnöke csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján. „Ha egy államtitkár ennyire inkompetens”, akkor föl kell, hogy merüljön a távozása – tette hozzá Mesterházy Attila, aki közölte azt is: az MSZP többféleképpen is adományozásra biztatja híveit a vörösiszap-katasztrófa károsultjait megsegítendő.

Az ellenzéki pártelnök „komoly katasztrófának” minősítette vörösiszap-katasztrófát, hozzátéve, hogy „eddig Magyarországon” nem volt még ilyen. Úgy folytatta: kétséges, hogy azok, akiknek tönkrement a házuk, valaha is visszatérhetnek-e otthonukba. Mindenekelőtt a kármentés, a tragédia következményeinek enyhítése a feladat – fogalmazott. Ha ezen túl vagyunk, következhet a tragédia esetleges felelőseinek megtalálása és annak számonkérése, hogy ez miképp történhetett meg.

Mesterházy úgy folytatta: csütörtökön levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, melyben tájékoztatást kért annak érdekében, hogy az MSZP támogatni tudja a kormányt a kárenyhítési munkában. Az ellenzéki párt emellett pártbizottsági szinten a környék rehabilitációjával és a kármentési biztosítási összegekkel is foglalkozna.

A Magyar Szocialista Párt európai parlamenti delegációja egymillió forintot ajánlott föl a károsultaknak, a parlamenti frakció úgyszintén – közölte a volt miniszterelnök-jelölt, aki arra kérte a többi párt képviselőit, hogy ők is adakozzanak.

Berhida nem felejtett

Mesterházy hangsúlyozta: minden MSZP-tagnak levelet írt, melyben a párttagokat és a helyi szervezeteknek szintén adakozásra kérte. Úgyszintén levelet írt a helyi szervezeteknek, ugyanebből a célból. A berhidai alapszervezettől már jött válasz. Az 1985-ben jelentős földrengést elszenvedett település szocialistái nem felejtették el, hogy negyedszázaddal ezelőtt az egész ország melléjük állt, úgyhogy most nekik is „kutyakötelességük” az adakozás – idézte a berhidai MSZP-szervezet válaszát a pártelnök. Mindezen túl Mesterházy a Facebookon lévő oldalán is közzétett egy ugyanilyen tartalmú kérést.

Megfontolandó, hogy legyen egy országos karitatív, a nemzet szolidaritását kifejező gyűjtés – fogalmazott Mesterházy. Hangsúlyozta: pártja támogatja a kormányt, hogy forduljon támogatásért az Európai Unióhoz. Az ellenzéki párt szeretné, hogy a kormány ne a pánikot növelje, hanem „szikár, pontos, tényszerű” mondatokkal operáljon. A politikus szerint előbbire Illés Zoltán államtitkár, az utóbbira Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter idevonatkozó mondatai a jó példák. Mesterházy úgy látja: az Illéstől elhangzottak meggondolatlanok voltak. „Megfontolnám a helyében, hogy lemondjak” – fogalmazott Mesterházy. „Ha egy államtitkár ennyire inkompetens”, akkor föl kell, hogy merüljön a távozása – tette hozzá az MSZP elnöke.

A Pintér Sándornak írt csütörtöki levéllel kapcsolatban a hvg.hu azt kérdezte Mesterházy Attilától, hogy – tekintve, miszerint a katasztrófa-elhárítás kormányzati föladat –, mi értelme lenne annak, hogy annak részleteiről a kormányzat tájékoztassa az MSZP-t. A politikus válaszában hangsúlyozta: Veszprém megyeiként számára „magától értetődik”, hogy érdekli, mi történik a szűkebb hazájában. Hozzátette: „nagyon kellemetlen lenne”, ha az ügyben parlamenti interpellációval kellene tájékoztatást kérni a kormánytól. Ennek az ügynek ugyanis nem kellene a szokásos parlamenti vita témájává válnia – mondta. Úgy folytatta: támogatják a kormányt, de igényt tartana a gyors és pontos információkra.

Schiffer és Szakasits

A hvg.hu azt is megkérdezte Mesterházy Attilától, hogy az a nyilatkozata, mely szerint az MSZP részéről „nem, nem soha” nem képzelhető el az MSZP és a Jobbik között együttműködés, mennyire kompatibilis azzal, hogy Esztergomban közös jelöltet támogatott a két ellenzéki párt. A pártelnök szerint itt nincs ellentmondás: az MSZP támogatott egy független jelöltet, de a pártnak „arra nincs ráhatása”, hogy egyéb pártok fölsorakoznak-e a jelölt mögé. Mesterházy szerint helyes döntés volt Tétényi Éva támogatása a fideszes Meggyes Tamás ellenében. „Ilyen alapon a Parlamentben sem lehetne soha, semmilyen véleményt elmondani, mert mi van, ha a Jobbik is ugyanazt a véleményt mondja” – kérdezett vissza az ellenzéki pártelnök.

A sajtótájékoztatón megjelent Szanyi Tibor MSZP-s képviselő, a párt önkormányzati választási kampányfőnöke is, akitől – ha már ott volt – azt kérdeztük, hogy Schiffer András LMP-frakcióvezető szakasitsozással dúsított, egy héttel ezelőtti kiosztását nem tartja-e utólag övön alulinak, tekintve, hogy senki sem tehet a dédapjáról. Szanyi úgy felelt: Schiffer – ráadásul forrásmegjelölés nélkül – a dédapját idézte: „Széles az út, elférünk rajta többen”. Szanyi hangsúlyozta: Szakasits ezzel a mondattal „rendelte magát alá a kommunista diktatúrának”. Ez a mondat Szanyi szerint azt jelenti, hogy Szakasits „nem volt hajlandó ellenzéki magatartást tanúsítani, hanem benyalt az akkori állampártnak”. Az ellenzéki képviselő szerint nem arról van szó, hogy Szakasits Schiffer dédapja volt-e vagy sem, hanem arról, hogy ennek a mondatnak a megismétlésével Schiffer „fölvállalta azt a hozzáállást”, ami Szakasitsot jellemezte. A szocialista képviselő szerint „ahogy Szakasitsot megette az állampárt, ugyanúgy Schiffert is meg fogja enni az állampárt”.

Szegő Péter

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Illés Zoltán: "Ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt"

Egymillió köbméter iszap ömlött ki eddig az ajkai térségben megsérült tározóból és még mindig ömlik a szennyezőanyag, amely több ezer embert, egy 40 négyzetkilométeres területet veszélyeztet - mondta a környezetvédelmi államtitkár kedden Kolontáron. Illés Zoltán ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet, a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.

MTI Itthon

Orbán Viktor Kolontáron kezdte a napot

A vörös iszappal elöntött Kolontáron tájékozódik a helyzetről a miniszterelnök; Orbán Viktor csütörtökön kora reggel érkezett az ipari katasztrófa által sújtott ajkai térségbe.

MTI Itthon

Orbán: a belügyminiszter kivizsgálja az iszapömlést

Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy részletesen vizsgálja, vizsgáltassa ki mind a büntetőjogi, mind az anyagi felelősséget az Ajka közelében hétfőn történt iszapömlés ügyében, mivel semmi nem utal arra, hogy annak természeti oka lett volna, így feltehetően emberi hiba okozta a katasztrófát.