szerző:
MTI

A Legfőbb Ügyészséghez fordult Császy Zsolt, hogy a Fradi-pálya értékestésével kapcsolatban ellene tett feljelentés tartalmát megismerje, mert a nyilvánosságra került információk alapján álláspontja szerint hamis vád és hivatali visszaélés alapos gyanúja merülhet fel - nyilatkozta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt jogtanácsosa.

Az MNV különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének és más bűncselekmények elkövetése miatt feljelentést tesz ismeretlen tettesek ellen a "Fradi-pálya" adásvételének ügyében. Az MNV tájékoztatása szerint az ügyben indított vizsgálat megállapította, hogy a vevő adásvételi szerződésben foglalt stadion-felújítási kötelezettsége többek között azért nem teljesült, mert a szerződés nem tartalmaz az MNV javára semmilyen erre vonatkozó biztosítékot.

Múlt pénteken Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tett feljelentést az ügyben a Legfőbb Ügyészségen hűtlen kezelés gyanúja miatt Tátrai Miklós, az MNV volt vezérigazgatója és Császy Zsolt, az MNV volt jogtanácsosa ellen, mivel álláspontja szerint a "jogszabályon alapuló kötelezettségeik megszegésével, biztosítékok nélküli szerződéskötéssel" 1,2 milliárd forint (plusz áfa) kárt okozhattak a magyar államnak.

Császy Zsolt a személyét érintő feljelentésekkel kapcsolatban közölte, az MNV csütörtöki, ismeretlen tettesek ellen tett büntetőfeljelentéséről értesülve azonnal felajánlotta írásban segítségét a vagyonkezelőnek az értékesítési tranzakció résztvevőinek azonosításához. A Fradi-pálya értékesítésével kapcsolatban leszögezte, hogy a 2008-as szerződést, amely a megkötését követően mindenki számára nyilvánossá vált, a közvetlen érintettek jelentős sikerként értékelték, hiszen utolsó pillanatban mentette meg a ferencvárosi labdarúgást a fizikai megsemmisüléstől.

A kiírásra egyetlen pályázó jelentkezett, teljesítve a feltételeket, így az állam nem volt alkupozícióban. A vevő az állam felé minden, a szerződésben vállalt anyagi kötelezettségét teljesítette, közel 5 milliárd forintot kifizetve. Az állam viszont az őt megillető ellenértéknek mintegy 2,3 milliárd forintnyi részét közvetett módon az FTC támogatására fordította, ami egy burkolt költségvetési támogatás. "Valójában nem a felújítási kötelezettség garanciáit, hanem ezt a döntést lehetne támadni" - véleményezte, hangsúlyozva, hogy az értékesítés sportpolitikai megállapodás értelmében köttetett, amelyben egy jogtanácsosnak csak végrehajtó szerepe lehetett.

Császy Zsolt kijelentette, amennyiben a feljelentés iratainak megtekintése után megalapozottnak tartja a hamis váddal és hivatali visszaéléssel kapcsolatos gyanúját, feljelentést tesz a felelősökkel szemben, mert meggyőződése, hogy Magyarországon nem lehet következmények nélkül alaptalanul vádaskodni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!