szerző:
hvg.hu

A civil szervezetek megdöbbenéssel értesültek arról, hogy Semjén Zsolt a KDNP elnöke, miniszterelnök helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként több védett madárés emlősfaj vadászhatóvá tételét kéri Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek írt levelében.

A Föld Napján 113 civil szervezet Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében tiltakozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként készített, a védett fajok vadászhatóságát szorgalmazó javaslata ellen.

A civil szervezetek megdöbbenéssel értesültek arról, hogy Semjén Zsolt a KDNP elnöke, miniszterelnök helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként több védett madárés emlősfaj vadászhatóvá tételét kéri Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek írt levelében. Ezen felül a javaslatok között szerepelt a Washingtoni Egyezményből származó feladatok felülvizsgálata, a nemzeti parkok vadászati jogosultságának elvétele és a jelenlegi költségvetési problémák közepette komoly új állami források bevonása a vadgazdálkodásba.

A 113 szervezet ezért levélben fordult a miniszterelnökhöz. Szerintük elfogadhatatlan az a törekvés, hogy elsősorban külföldi és hazai vadászati igények kielégítése érdekében, vadászhatóvá kívánják tenni a veszélyeztetett fajokat. A sok éves adatsorokkal rendelkező, mértékadó szakmai szervezetek, adataik alapján tételesen elemezték a veszélyeztetett fajok vadászhatóvá tételével kapcsolatos érveket. Ezek alapján határozottan tiltakoznak az erdei szalonka, a fenyőrigó, a fürj, a vadgerle, a barátréce, az egerészölyv, a héja, a barna rétihéja, a holló, a menyét és a nyuszt vadászhatóvá tétele és a természetvédelem intézményrendszerének módszeres gyengítése ellen.

"Az elmúlt időszakban komoly támadások érték az állami természetvédelmi ágazatot, jelentős források elvonására került sor, szakmailag elismert személyiségek sorát távolították el, és a jelen vita is azt mutatja, hogy az állami természetvédelem meggyengült. A biológiai sokféleség védelme, az Európai Unió és Magyarország célkitűzései csak egy hatékony és erős állami természetvédelmi intézményrendszer és a természeti erőforrások fenntartható gazdálkodásával lehetséges. Az elmúlt év történései ezzel ellenkező tendenciákat eredményeznek, így a kormánynak sürgősen meg kell tennie a megfelelő lépéseket, hogy ez megforduljon" - írják Orbán Viktornak címzett levelükben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!