szerző:
MTI

Az esztergomi adósságrendezés egyezségi javaslatainak egy részét elfogadta a képviselő-testület a csütörtök esti zárt ülésén - tájékoztatta Tétényi Éva független polgármester pénteken.

A testület jóváhagyta, hogy a városi kórház hitelezőit az adósság 39 százaléka helyett 100 százalékon elégítsék ki. A különbözetet az intézménynek négy év alatt kell kitermelnie - mondta el a polgármester. Tétényi Éva hozzátette, az ülésen nem tárgyalták a kórház reorganizációs tervét, amely alapul szolgálhatott volna a hiányzó összegek biztosításához.

Nem esett szó a városnak hitelező két nagy bank ajánlatáról sem, de elfogadták, hogy az egyik jelzáloggal eddig nem rendelkező pénzintézet is jegyeztethessen be jelzálogjogot.

A polgármester nem tudta megmondani, hogy a város 25 milliárdos adósságállományából mekkora összeg konszolidálásáról született döntés csütörtök este, mert egyes tételek kikerültek a hitelező igények közül, mások összege emelkedett. Az adósságrendezés folyamatában további testületi döntések szükségesek, ezért július 14-én újra üléseznek. Tétényi Éva elmondta, az ülésen a korábbiaktól eltérően a megoldások keresése volt jellemző.

Az ülésen nem vett részt a testület tagja, Meggyes Tamás volt fideszes polgármester. Steindl Balázs, a helyi Fidesz-frakció vezetője közölte, hogy a zárt ülésre való tekintettel nem adhat tájékoztatást, de azt elmondta, hogy a frakció részt vett az ülésen, és az adósságrendezést érintő több kérdésben megegyezés született.

Esztergomban legutóbb március 17-én ülésezett a képviselő-testület, akkor lemondott az LMP-s alpolgármester, majd március végén Tétényi Éva bejelentette, hogy a Fidesz-frakció együttműködésének hiánya miatt, tartós akadályoztatásra hivatkozva, nem tart több képviselő-testületi ülést, és nyílt levélben kéri a testület feloszlatását Orbán Viktor miniszterelnöktől, Esztergom díszpolgárától.

A polgármester korábban - arra hivatkozva, hogy 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt az előző, a fideszes Meggyes Tamás vezette önkormányzattól - adósságrendezési eljárást kért a város ellen. A Fidesz az első képviselő-testületi ülésen közölte, hogy fél évig nem jelöl alpolgármestert, majd törvénytelennek ítélte az adósságrendezési eljárás megindítását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!