szerző:
hvg.hu

Az Audi gyárának bővítését ellenző természetvédő, Zsák Ferenc tíz nap híján négy hónapot töltött előzetesben, ahol egyik cellatársa egy darabolós gyilkos volt - írja az Index. A büntetlen előéletű, buddhista természetvédő a beszámoló szerint az ország egyik legkeményebb cellájába került, kilenc kilót fogyott, megugrott a vérnyomása, és egy hónapig még tisztálkodni sem tudott.

Az 54 éves, büntetlen előéletű férfi ellen május végén indított büntetőeljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztályának Bűnözés Elleni Osztálya - idézi fel a történteket az Index.

A gyanú szerint Zsák vesztegetési ügybe bonyolódott: egyrészt állítólag pénzt követelt, hogy ne hátráltassa az Audi győri gyárának egy szomszédos, a Natura 2000 európai lánchoz tartozó védett területre, egy volt honvédelmi lőtérre történő bővítését, de az Audi által felajánlott 200 milliós erdőrehabilitációs kompenzációval kapcsolatban is kételyek merültek fel. Ezekben az ügyekben a nyomozás jelenleg is folyik.

A férfi az előzetesben a debreceni börtön leghírhedtebb, húszfős cellájába került, a 17-es sorszámúba - írja az Index. A cellában többnyire erőszakos bűnözők voltak a rabtársai, köztük, mint mondta, egy darabolós gyilkos, egy anyagyilkos és egy pedofil. A letartóztatása előtt térdműtétre készülő férfi nem kapott megfelelő gyógykezelést, a börtönorvos pedig szerinte cinikus megjegyzéseket tett rá. Az őrök már a legelső séta alkalmával megalázták, mert fájós térdével nem tudott egy órán át körben járkálni.

Audi gyár Győrben
©

Letartóztatása után – ügyészi tiltásra – egy hónapig nem kapta meg a leveleit és a csomagjait, így tisztálkodási eszközök, saját ruha és cigaretta nélkül élt. Bentléte alatt kilenc kilót fogyott, a szállítási napokon előfordult, hogy egyáltalán nem kapott enni. A cellában elalvás előtt magát az erdőbe képzelő férfi odabent csótányok között élt, rühös lett, és bár nem fejtette ki, nyilvánvalóvá tette, hogy cellatársai a nekik nyújtott jogi segítség ellenére sem könnyítették meg az életét. "Egy olyan embernek, aki a szabadságot és a természetet szereti, nehéz elviselni a bezártságot" – magyarázta szűkszavúan, hogy miért ment fel a vérnyomása 200-ra.

Mivel Zsák beadványait rendre elutasították, hazai jogorvoslati lehetőségei kimerültek. A természetvédő a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordul, erkölcsi és anyagi kárpótlásért - teszi hozzá az Index.