"Se élet, semmi..." - így épül az devizahiteles lakótelep Ócsa mellett

2012. december 03., hétfő, 15:04 • Utolsó frissítés: 2012. december 03., hétfő, 15:27
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ;

Az eredeti tervek szerint már az ócsai lakótelepen kellene élniük a bajba jutott devizahiteleseknek, majd a csúszás miatt nyárra, végül novemberre ígérték a beköltözést. Megnéztük, hogy áll az ócsai lakópark építése, és mit szólnak hozzá a környéken élők. Videó.

"Se élet, semmi" - így épül az adóslakópark Ócsa mellett
Szerző: Kósa András
További videók
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
29 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. december 4., 22:28 egy senki

Kedves rokonnal ("senki01"-gyel) egyetértve, azért én még egy kecskét is adnék nekik, hátha a kényszer beköltöztetettek között lesz törp-pintyű jelenlegi belügyérünk.

T. "Kajakfan"!
- A fővárosban mindig is több munkahely volt, van, lesz, mint bármelyik megyeszékhelyen, mivel azoknál nagyságrendileg nagyobb területileg, munkahelyek, munkáltatók száma miatt is. Persze elképzelhető, hogy a győri, vagy a kecskeméti, esetleg az esztergomi, netán a szentgotthárdi gépjármű gyárak Ócsára is fognak majd telepíteni egy-egy részleget, de erről még nem hallott senki sem. Az is előfordulhat, hogy a sukorói kaszinó várost, vagy vitya elvtársról elnevezésre kerülő giga focistadiont fogják felépíteni, de még erről, illetve más hasonló (munkahely teremtő) beruházásról sem tudunk. (Tehát lesz egy gomb, amihez már csak a kabát hiányzik.)
- A vitatott épületek nem a beköltöző devizások tulajdonába kerül, hanem szociális bérlakás lesz. (Ez is mai hír.) Akkor pedig, bérleti díjat kell majd fizetni! (Természetesen értéke lehet az általam javasolt 1,- Ft-is, de még erről sem hallott senki sem.)
- Azért állnak alapból negatívan a projekthez, mert pont a hajdan agyon reklámozott ALAP elképzeléssel összehasonlítva jelentős eltéréseket lehet megfigyelni. Továbbá, maga az ALAP elképzelés is nélkülöz minden előtanulmányt, amit pont egy ilyen jellegű beruházás esetében nem lehet kihagyni. (Lakóhelyeket építünk munka nélkülieknek, de munkahelyeket nem teremtünk?) Kapnak néhány kis csibét, növény palántát és máris kész a kistermelő? (A belügyér küldhetne nekik egy-egy kecskét is.) Ingyen tápot és villanyáramot, fúrt kutat is kapnak? Egyébként ezek is pénzbe kerülnek.
- Szuper könnyűszerkezetes házakról szóltak a reklámok, amikről aztán kiderült, hogy eszméletlen sokba kerültek volna. Gyorsan felejtésre is kerültek. (Többek között, ezért is csúszott meg a beruházás. Újabb közbeszerzést kellett lefolytatni.) Az is érdekes volt, hogy a nyertes kivitelező cég kihirdetése után derült ki: bizony a gázra már nem futja.
- Természetes, hogy akinek nincs egy vasa sem, az bizony örömmel várja a beköltözés perceit, de mi lesz holnap? Hogyan tovább?
- Mindenki tudja, aki járt már a fővárosban, hogy bizony több kerület 25-30 km-re van egymástól. Arról sem kellene megfeledkezni, hogy az ócsai lakóparkban anyagilag csak azonos szinten állók, élők lesznek, míg, ha maradtak volna a jelenlegi lakhelyükön, akkor egy-egy szomszéd, volt kolléga, barát, rokon a közelben volna, aki lehet, hogy csak kis mértékben, de tudna segíteni. A puszta közepén ki fog segíteni?
- Nem ismerem Ócsa oktatási, gyermek intézményi lehetőségeit, de csodálkoznék, ha mindenhol volna szabad hely, illetve minden szakközépiskolából is volna egy-egy. Arról nem is beszélve, hogy ez a 80 lakás (ház) csak az első ütem. (Szintén mai hír, hogy több ezren képtelenek hónapok óta fizetni lakásuk üzemeltetési költségeit. Tehát újabb tömegek helyzetét kell majd megoldani. Lehet, hogy Ócsa lesz a nincstelenek fővárosa?)
- Én nem fővárosi gettót, gettókat javasoltam.

A ki nem fizetett alvállalkozós példára sem kell nagyon messzire és a régmúltba visszamenni. Lásd: mindenkit feljelentő papcsák művész úr pont mai hírekben ismertté vált kerületi beruházásai.

Természetesen, ha valaki tud az előző reagálásomban felvázoltnál mind szociálisabb, mind morálisabb, mind gazdaságosabb, mind reálisabb megoldást, úgy arra sokan lennének kíváncsiak.

2012. december 4., 21:55 Köszörűs

Ebből az összegből, vidáman ki lehetett volna fizetni az adósok hátralékát. Megint nagyot húzott valaki ezen.
Én azokat a "bankároknak" nevezett köztörvényes bűnözőket telepíteném ide családostul, akik tudták, hogy mi lesz a svájci frankkal, de nem szóltak a nyomorultaknak, hogy ne vegyék fel....
Kicsit fordítva van bekötve a gondolkodás!
Azokat kellene bezárni, akik az extra haszon miatt generálták ezt az agyrém áremelkedést a devizáknál!
Most pedig a 3D szuper ledes tévén nézi a hírekben, hogy mi történt a szegény nyomorult banki károsultakkal.
Egy Ganxsta Zoli szám jut az eszembe....

2012. december 4., 16:40 senki01

Tisztelt Állampolgárok!
Nem ezeket a cserencsétlenül járt embertársainkat kell oda becsukni, hanem azokat , akik megalkották "soványmalacvágtában" ezeket a törvényeket. A kerítést mondjuk meghagynám, sorompós őrség lenne, aki megkérdezné: HOVÁ? MERRE? MEDDIG?.
Adnék nekik mondjuk havi 47.000 forintot, és megtiltanám, hogy kukázzanak! A gyerekek meg mehetnének 5 km-re gyalog az iskolába, mert a bevallások szerint szegényeknek (javarészének) még autójuk sincs.

2012. december 4., 16:13 Kajakfan

Azzal teljesen egyetértek, amit "egy senki" írt, hogy miért nem maradhattak a lakásaikban a károsultak azt én sem értem. Az, hogy a fővárosban több lehetőség van munkára én azt nem tartom egyértelműnek, mert bolti eladót meg telefonos munkatársat persze sokat keresnek, meg olyan aki 60 idegen nyelven beszél, de azért ezeken a helyeken sem tud elhelyezkedni mindenki. És ha Pesten hoztak volna létre nekik egy gettót az miért lett volna jobb? Ott milyen plusz lehetőségek vannak a megélhetésre? Én 5 évet laktam Pesten, de nem rendelkeztem több lehetősséggel, mint most, hogy vidéken élek. Ott is volt közös költség, rezsi,az élelemért is ugyanúgy kellett fizetnem és két munkahely kellett a megélhetéshez. Vagy ti úgy gondoltátok, hogy ezeken a helyeken teljesen ingyen élhetnének a családok? És az ő ellátásukat kik fizették volna? És ha egy család nagyobb életszínvonalra vágyott volna, akkor panaszt tehetnének, vagy hogy gondoltátok? Lehetséges, hogy egy gettóvá fog változni és sokat pénzkidobásnak tartják az egészet, de alapba negatívan állnak az emberek a projekthez, mert hogy ott minden vacak és rossz. De valaki megkérdezte már a hitel károsultakat, hogy ők örülnek-e a lehetőségnek? Vagy akármilyen homályos még a jövő, de lenne ezen kívül más lehetőségük? Lehet, hogy nincs és ők alig várják, hogy beköltözzenek. Ha meg ellaktak eddig rokonoknál tudtommal nem kényszerítették az embereket a számukra megoldott lakhatóságból való kiköltözésre. Óvoda, iskola, gimnázium Ócsán is van és körülbelül maximum 30 perc alatt be tud érni onnan egy busz, és ez még rövidebb utazási táv, mint Pesten eljutni mondjuk Soroksárról Erzsébetre...
Ne értse senki félre amiket írok engem nem érdekel, hogy Orbánék mit ígérnek és mit nem. Én csak arra vagyok kíváncsi, hogy milyen jobb megoldást gondoltok ti, mert szerintem ez a projekt nem olyan rossz, mint amilyennek tűnik. És ismételten leírom, hogy a házak nem könnyűszerkezetesek! Valaki olvassa már el ezt is és ne szajkózza a baromságot, mert a házak téglából vannak és csak a tűzfal nincs téglából, de az alap és a falak igen. Láttam a két szememmel nem a fantáziám szüleménye.

2012. december 4., 15:14 egy senki

Nem Ócsával van a baj, hanem azzal, hogy 5 km-re van a kiemelt kormány projekthez. Még nincs "buszrendszer", de azon dolgoznak. Remélhetőleg arra lesz pénz, nem úgy mint az eredetileg betervezett gázellátásra, amire már nincs. Ezért nem lesz gáz, s nem azért, hogy felesleges és nagy kiadástól megóvják az odaköltözőket. Nem az a baj, hogy nincs gáz, hanem az, hogy az is meg lett ígérve, be lett kalkulálva, de már nem futja rá.

Mi is tudjuk, hogy a gyorsnaszádos országunkban szinte alig van munka lehetőség, s pont ezért kérdeztünk rá, hogy nincstelen emberek mivel fognak közlekedni a közelben lévő Ócsára, majd a fővárosba? Persze kaphatnak még buszjáratot, de az ingyenes lesz? Ha nem, akkor miből fizetik a bérleteket?

Lehet, hogy még kiskertet, szerszámokat is kapnak, de a műveléshez víz is kell, ami szintén nem olcsó, vagy kapnak saját kutat is? És a megtermelt élelmiszert, a felnevelt kis állatokat, ha megeszik, akkor mit és főleg hogyan tudnak majd értékesíteni, az említett közlekedési nehézségek miatt? Ha nem élik fel, akkor miből lesz bevételük? (Villanyra, ruhára, iskoláztatásra, stb.)
Ha nem lesz pénz, akkor előbb a mellőzhető burkolatokat, ajtókat, stb. fogják fel-, illetve kiszedni, eladni. Nem lesz pénzük a szükséges javításokra, karbantartásokra sem, akkor szép lassan az enyészet be fog indulni. Ilyet már évtizedek óta lehet látni kis hazánkban: gettó bódék, omladozó vályogházak.

Na és mi lesz akkor, ha a fővállalkozó - jó magyar szokás szerint - elfelejti kifizetni az alvállalkozóit? (Nem lehet mindenki közmunkás.) Akkor elkezdik ők elbontani, elvinni amiért nem kaptak fizetséget.

Akkor már tényleg jobb lett volna, ha a munka lehetőség nélküli puszta közepe helyett, inkább a fővárosban alakítottak volna ki családi szállás lehetőségeket. Akár több kerületben szétszórva.

Arról már nem is beszélve, hogy miért nem maradhatnak a meglévő, bár terhelt lakásaikban? Szociális lakbér (havi 1,- ft-ért, de a lakás 30 év múlva automatikusan az önkormányzatra szállna) fizetése mellett, hisz a bölcsi, ovi, iskola, ismerősök, rokonok is a közelben lehetnének. A nagyobb munkalehetőségről nem is beszélve.

Bizony a narancsos fiúk senkit nem hagynak az út szélén! Inkább eldugják őket a puszta közepébe!!!

További 24 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


"Se élet, semmi..." - így épül az devizahiteles lakótelep Ócsa mellett
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X