szerző:
Csikász Brigitta

Önkormányzati vezetőket hozhat kínos helyzetbe egy, az internetre felkerült hangfelvétel, amelyen arról esik szó, hogy húsz százalékot kellett visszaosztani az önkormányzattól elnyert épületfelújítások után a vállalkozóknak Zuglóban. A beszélgetésen Ferdinandy István zuglói alpolgármesternek panaszkodik egy vállalkozó, hogy a helyi vagyonkezelő vezetőjének visszaosztott pénz nagyjából annyi, amennyivel a munkákat elnyert céget, az időközben csődeljárás alá került HBF Építőipari Kft.-t megmenthetnék. A felvételen szereplő üzletember elmondja azt is, csalódott a Fidesz-érában, mert a baloldalhoz képest a „jobboldal még saját embereit sem hagyja élni”.

Érdekes találkozó zajlott le Zuglóban egy, az internetre a napokban feltöltött hangfelvétel szerint, amelyen a HBF Építőipari Kft.-vel kapcsolatban egy vállalkozó, majd maga a cég vezetője arról számoltak be a kerület egyik alpolgármesterének, Ferdinandy Istvánnak, hogy csődeljárás indult a cég ellen, miután a XIV. kerületi önkormányzattól nem jutottak hozzá a pénzükhöz, miközben ők a beruházás értékének húsz százalékát, összességében százmillió forintot visszaosztottak készpénzben a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. akkori vezetőjének. (A hangfelvétel két verzióban került fel a netre, a rövidebbet itt, míg a hosszabbat itt hallgathatja meg.)

A HBF Építőipari Kft.-vel kapcsolatban a hvg.hu 2011-ben megírta, hogy ez a vállalkozás nyerte el az önkormányzat tulajdonában lévő lakóépületek és intézmények felújítási munkálatait mintegy 480 millió forintért. A cég azért csípte egyesek szemét, mert a vállalkozás Papcsák Ferenc polgármester korábbi választási körzetében, Baktalórántházán is dolgozott. Az önkormányzat részéről akkor a szerkesztőségünkkel azt közölték, hogy az ingatlanfelújításokra nem volt hatályos keretmegállapodás vagy szerződés, ezért kellett új közbeszerzési eljárást kiírni a munkák megkezdéséhez, és a pályázók közül a HBF Építőipari Kft. tette a legjobb ajánlatot.

A vállalkozás, amely 2011-ben még örülhetett a munka elnyerésének, a cégnyilvántartás adatai alapján jelenleg gondokkal küszködik, május 3-ától csődeljárás alatt áll. A kft. vezetői, hogy mentsék, ami menthető, a felvételen elhangzottak szerint mindent megtettek, így többek között a munkát adó vagyonkezelőt és annak tulajdonosát, az önkormányzat vezetőit is megkeresték, és így jutottak el a felvételen szereplő Ferdinandy István alpolgármesterhez is.

Ferdinandy István középen
©

Hogy ettől a lépéstől mit várhattak, az nem világos, mivel az alpolgármesterről megjelent korábban, hogy nincs túl jó viszonyban felettesével (a hangfelvételen egy "legendásan jóban vagyunk" kiszólás utal erre). Az ügy még márciusra nyúlik vissza, akkor – ahogyan a hvg.hu is beszámolt róla – Papcsák Ferenc a képviselők előzetes értesítése nélkül megvonta helyettese hivatali jogköreit. Ferdinandy az egyike volt annak a hat Fidesz–KDNP-s képviselőnek, aki ellenszegült a polgármester akaratának, és nem támogatta a BVSC és a hozzátartozó Szőnyi úti sporttelep átvételének tervét.

A visszafogott polgármester

A felvétel szerint a találkozón – a hanganyag alapján – a HBF vezetőjének rokona, aztán a beszélgetés közepén maga a cégvezető is arról beszél, hogy a munka elnyeréséért húsz százalékot kellett letenniük a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. akkori vezetőjének, Mazsu Gergelynek. „És tudod Mazsu volt a behajtó – tehát oda kellett hordani a lóvét, de megmondom őszintén, becsületszavamra, nem hazudok – 100 millió forint lett elhordva. Úgy zsebbe” – hallatszik a felvételen. Az elvégzett munkákat azonban a férfi szerint az önkormányzat nem teljesen fizette ki, emiatt került bajba a HBF, és a cég tulajdonosainak ingatlanjai, autói hamarosan oda lehetnek – sorolta a vállalkozó. Amennyiben az önkormányzat mégis átutalná az elmaradt 45-50 millió forintot, akkor „még tudnának egyezkedni”.

Ezt a vállalkozó – mint állította – elmondta a polgármesternek is, aki azt felelte, hogy semmit sem tud a sarcról. „Húsz százalék? De g..i ez a Mazsu!” – idézte a férfi a Papcsák Ferenc által közölteket. A vállalkozó úgy vélte, Papcsák nélkül „ezt nem merte volna megcsinálni a Mazsu”. A vállalkozó szerint azért nem berzenkedtek a sarc ellen, mert azt gondolták, hogy a pártkasszába kell az összegnek bekerülnie. „De ezek lenyúlták simán, ezek nem adtak oda senkinek semmit” – jegyezte meg.

Egy gerinces seftes

„Mazsu… hát nem csak ő egyébként, szerintem a másik is hazudik” – mondta a polgármesterre utalva a vállalkozó –, „mert azt mondja, hogy ő nem tudott róla, meg ez van, én ezt nem hiszem el. Nem tudom elképzelni, hogy egy Mazsu egyedül csibészkedett itt anélkül, hogy a Papcsák ne tudott volna róla.” A későbbiekben pedig erre visszatérve arról beszél a férfi, hogy „Papcsák azt mondja, hogy ó, hát ő nem is tudta, hogy 20 százalékot kell letenni... ráfogta a Mazsura. A Mazsu meg mondja, hogy neki megvan minden felvétel, e-mail, mert most megy a rendőrség is, csak hát ugye félek tőle, hogy ez el lesz kefélve, hogy nem lesz ebből semmi. De bár lenne, mert... az a véleményem: hogyha valakivel seftelek, akkor legyek gerinces.”

Ferdinandy István ezután arról érdeklődött, hogy miután a cégnek nehézségei akadtak, megkeresték-e Mazsu Gergelyt. A vállalkozó válaszában azt állította, hogy amikor a Zuglói Vagyonkezelő vezetőjével, annak tavaly augusztusi távozása előtt beszéltek, Mazsu arra hivatkozott, hogy a pénzt „Papcsák nyúlta le”. Most pedig egymásra mutogatnak – tette hozzá. Pedig, ha a vagyonkezelő a 45-50 millió forintos tartozását megadná a HBF-nek, akkor a cég nem menne tönkre, és az alvállalkozókat is kifizethetnék – jelezte a vállalkozó, miért is lenne fontos, hogy a vagyonkezelő fizessen. A vagyonkezelőnél azonban likviditási gondokra hivatkozva nem fizettek.

A hvg.hu információi szerint azok a cégek sem jutottak pénzükhöz, akik a 7-Mester Kft. alvállalkozóiként végeztek el óvoda- és bölcsődefelújításokat. Az elmaradt fizetség miatt – úgy tudjuk – hat alvállalkozó kérte a cégbíróságtól a végelszámolás alatt lévő 7-Mester felszámolását. Az önkormányzat honlapján található képviselő-testületi határozatok szerint a likviditási gondok orvoslására idén év elején a "kiemelt beruházások elkülönített betét"-számláról 417 millió forintot vezettek át a "költségvetési elszámolási" számlára.

Hogy a vagyonkezelőnél problémák adódtak, mutathatja az is, hogy számvitel rendjének megsértése, hűtlen kezelés és hanyag kezelés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett tavaly szeptemberben Papcsák Ferenc és Várnai László XIV. kerületi LMP-s önkormányzati képviselő is. A Fővárosi Főügyészség az eljárással kapcsolatban azt közölte a hvg.hu-val, hogy a XVI. kerületi kapitányság folytatja a nyomozást, és gyanúsítottként még senkit nem hallgattak ki. A Budapesti Rendőr-főkapitányság annyit közölt szerkesztőségünkkel, hogy zajlik a nyomozás.

Papcsák Ferenc szerint minden rendben
„A Zuglói Önkormányzat példásan gazdálkodik, és minden megrendelt munkát, a fizetőképességét figyelembe véve, a szerződésekben szereplő határidőket betartva kifizet, a HBF Építőipari Kft.-vel is ez történt” – közölte a hvg.hu megkeresésére Papcsák Ferenc. A válaszában különböző – cikkünk témájához nem kapcsolódó – fejlesztéseket említő polgármester nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy hol tart az a nyomozás, amelyet az ő feljelentése alapján indítottak a rendőrök a vagyonkezelőnél tapasztalt esetleges visszásságok kivizsgálására, és amely immár lassan egy éve folyik.

A zuglói polgármester válasza szerint ugyan minden rendben, de a HBF ügyvezető igazgatója, Katona Zoltán a hvg.hu-nak azt mondta, jelenleg tárgyalást folytatnak az vagyonkezelővel – hivatalos nevén a Zuglói Városgazgdálkodási Közszolgáltatási Zrt.-vel –, hogy hozzájussanak a tavaly és tavaly előtt elvégzett munkák, köztük gyorsszolgálati munkák után nekik járó 40-50 millió forintjukhoz. „Bízunk abban, hogy végül megegyezzünk, és a kft.-t még meg tudjuk menteni.” A cégvezető szerint Papcsák Ferenc talán azért nyilatkozhatta a hvg.hu-nak, hogy a kifizetések a HBF felé is rendben vannak, mert hajlanak a megállapodásra. Katona Zoltán azokra a híresztelésekre, amelyek szerint a vagyonkezelővel szerződött cégeknek vissza kellett fizetniük bizonyos összegeket, úgy reagált, nem tud ilyenekről, és nem tudja azt sem, hogy azok honnan keletkeztek, és kiknek az érdeke ezek terjesztése.

©

A vállalkozó a beszélgetés során ecsetelte azt is, hogy az „előző banda” tagjai (bizonyára ezzel az MSZP-kormányra utal) legalább hagyták élni egymást, mint megjegyezte, hiszen a "másik is ember, van családja, gyereke". A férfi úgy vélte, megmételyezi a mostani kormányzás időszakát, hogy nagyon kapzsi emberek is bekerültek a rendszerbe, és a Fidesz saját embereivel is kitol. A beszélgetés során egyébként úgy vélekedett, hogy „a Papcsák úgyse lesz már itt polgármesterjelölt, az biztos, de még országgyűlési képviselő se legyen szerintem, én azt gondolom, az lenne jó”.

Arról, hogy Papcsák Ferenc nevét zűrös ügyekhez használták, a hvg.hu tavaly júliusban írt. A polgármester egyik munkatársa, Pusztai Péter zsarolás gyanújába keveredett. A férfi ugyanis Zugló vezetőjére hivatkozva kért magának lakást kerületi építőipari cégek vezetőjétől, akik ezt jelezték magának a polgármesternek is.

„Pusztai Péter a megbeszélésen elmondta, hogy Papcsák Ferenccel milyen régi, több évtizedes barátok, együtt jártak pénzbehajtásokra is. Elmondta azt is, hogy ezen régi kapcsolatukra tekintettel valóban őt kérte fel Papcsák úr, hogy rendezze az üzleti ügyeket, például velünk” – szerepelt a hvg.hu birtokába került vallomásban. Pusztai Péterrel szemben a feljelentést egyébként Papcsák Ferenc tette meg, és Pusztai április 9-én gyanúsított is lett a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós Bűnözés Elleni Alosztályán folyó nyomozásban.

Vannak, akik eltűntek a hvg.hu elől, Papcsák kikérte magának

Zuglóban hosszú ideje beszédtéma egy olyan hangfelvétel létezése, amely a HBF vezetőinek és az alpolgármesternek a beszélgetését rögzítette – a hvg.hu-hoz korábban eljutott információk alapján a beszélgetés valószínűleg azonos az internetre a Magyar Anonymous által feltett hangfelvétellel. Annak tartalmáról, a beszélgetés során elhangzottakról, amelyek felvethetik súlyos bűncselekmények gyanúját is, szerettük volna megkérdezni Ferdinandy Istvánt és Mazsu Gergelyt is. Egyikük sem zárkózott el a beszélgetéstől, de aztán nem is adtak lehetőséget rá.

Cikkünk megjelenése után Mazsu Gergely a következő közleményt kérte közzétenni
"A sajtóban megjelent hangfelvételen „vállalkozói” szerepben feltűnt, és ilyen minőségében rágalmazó személyt nem ismerem, vele soha nem találkoztam. Amit a „vállalkozó” állít, vezérigazgatói működésem alatt elő nem fordulhatott, lejárató célú, felháborító hazugság. Jogi lépéseket teszek azok ellen, akik rágalmaztak, illetve azok ellen is, akik a hamis állításokat valóságtartalmuk ellenőrzését elmulasztva, ártó szándékkal terjesztették, terjesztik."

Papcsák Ferencet hetekkel ezelőtt megkerestük azzal a kérdéssel, hogy az önkormányzattal szerződéses viszonyban álló cégektől követelhetett-e bárki bármilyen "visszaosztást" a kerületi önkormányzat nevében eljárva. Papcsák Ferenc titkársága útján a következő reagálást adta a hvg.hu-nak.

„Az elmúlt évben és az utóbbi hetekben egyre intenzívebb lejárató kampány indult meg Papcsák Ferenc és Zugló ellen. Ezekhez a médiafelületet gyakran a hvg.hu és Ön szolgáltatja. Tisztában vagyunk vele, hogy a nyár elmúltával a mocskolódás egyre erősebben folytatódik majd. Polgármester úr nevében szeretnénk megkérni, ha bármilyen konkrét ügyről tud a szerkesztőség, akkor az információkat tárják elénk, és polgármester úr azonnal megteszi a szükséges lépéseket, ha kell a hatóságokhoz fordul. Ezt akkor is megteszi, amennyiben személyét hamis vádakkal támadják. Válaszunkat kérem teljes terjedelemben lehozni, különben nem járulunk hozzá a közléshez.”

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Csikász Brigitta Itthon

Futnak a pénzük után Papcsák kerületében az intézményfelújítók

Óvodákat, bölcsődét újíttatott fel Zugló, de az önkormányzat úgy adott megbízást a fővállalkozónak, hogy a munkák költségeit is a cégnek kellett meghiteleznie. A fővállalkozó bevont egy hitelintézetet, majd ez a társaság is egy takarékszövetkezetet, a tényleges hitelezőt. A bonyolult konstrukció csak egy darabig működött, a sor végén álló alvállalkozóknak egyelőre 112 millió forintja bánja, hogy elvállalták a felújításokat. Mindenki a másikra mutogat, miközben cégek mehetnek tönkre hamarosan.

hvg.hu Itthon

Index: Megvonta helyettese jogköreit Papcsák Ferenc

Zugló polgármestere, Papcsák ferenc két napon belül visszavágott, amiért párttársai szerdán több órás tárgyalás után sem álltak mögé, így meghiúsult a BVSC és ingatlanainak önkormányzati tulajdonba vétele – írta az Index.

hvg.hu Itthon

Zsarolás miatt gyanúsították meg Papcsák Ferenc munkatársát

Zsarolással gyanúsították meg Papcsák Ferenc munkatársát, Pusztai Pétert április 9-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Korrupciós Bűnözés Elleni Alosztályán – értesült a hvg.hu. Ezt a Fővárosi Főügyészség is megerősítette lapunknak. Zugló fideszes polgármestere azért tett feljelentést, mert Pusztai Péter rá hivatkozva kért magának lakást építőipari cégek vezetőjétől. Pusztai Pétert nem értük el.

hvg.hu Itthon

Rendőrkapitányt visz zuglói vagyonkezelőnek Papcsák

Távozik a rendőrségtől Zugló kapitánya, Réti László, hogy a kerület vagyonkezelőjének második embere legyen – tudta meg a hvg.hu. Értesüléseink szerint ezt ő maga jelentette be a XIV. kerületi önkormányzat képviselő-testületének ülésén.

Csikász Brigitta Itthon

Zsarolással hozták kapcsolatba Papcsák munkatársát?

Zsarolás gyanújába keveredhetett Papcsák Ferenc polgármester egyik munkatársa Pusztai Péter. A férfi Zugló vezetőjére hivatkozva kért magának lakást kerületi építőipari cégek vezetőjétől – erről a vállalkozó számolt be tanúvallomásában a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályán. A feljelentést egyébként Papcsák Ferenc tette, a rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz.