szerző:
hvg.hu

Az érpataki polgármester augusztusi bábuakasztása felkerült a Simon Wiesenthal Központ tizes listájára. A performanszt annak idején elítélte a Külgazdasági és Külügyminisztérium, és a rendőrség is nyomozni kezdett. Az antiszemita akcióról szóló videót azóta hatóságilag eltüntették a YouTube-ról. A Wiesenthal Központ listáját egyébként az a belga orvos vezeti, aki egy 90 éves zsidó nőtől megtagadta az orvosi ellátást, és inkább Gázába küldte volna, hogy megszabaduljon a fájdalmaitól.

Az érpataki polgármester bábuakasztós "performansza" is felkerült a Simon Wiesenthal Központ top 10-es listájára, amely az év legdurvább antiszemita - zsidóellenes, illetve Izrael-ellenes - kirohanásait gyűjtötte egybe - adta hírül a The Jerusalem Post.

Mint arról hírt adtunk, Orosz Mihály Zoltán augusztusban Dicsőség a névtelen palesztin hősöknek! Igazságot Palesztinának! címmel szervezett akciót, a falusiak gyér érdeklődése mellett. A polgármester – a YouTube-on közzétett felvétel szerint – beszéde végén felakasztatott két, Simon Peresz volt izraeli államelnököt és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt ábrázoló bábut. Simon Peresz bábuja fölött felirat hirdette, hogy a sátánhoz készül, ahol az örök tűz vár rá.

Az akciót elítélte a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az izraeli nagykövetség. A külföldi sajtó is hírt adott az úszításgyanús performanszról, a rendőrség pedig nyomozni kezdett az ügyben.

A több cikünkben is közzétett videó egyébként már nem elérhető a YouTube-on, az indoklás szerint egy bírósági végzés miatt. Az alábbi videón a Szabolcs megyei Szon hírportál összeállítása látható.

A Wiesenthal Központ listáját egyébként Európa uralja, hat említéssel. Az első helyezést az a belga orvos kapta, aki megtagadta egy kilencven éves, bordáját tört zsidó nő ellátását. Az orvos az asszony fiának azt mondta, küldje el az anyját Gázába néhány órára, ott majd megszabadul a fájdalomtól. A második helyre a négy rabbival végző öngyilkos terroristák családjának részvétet nyilvánító jordániai kormánytagok kerültek, a harmadik helyen pedig egy párizsi pár támadói szerepelnek, akik megerőszakolták a pár nőtagját is, miközben a "zsidó pénzüket" követelték.

Orosz Mihály Zoltán akasztós akciója a lista hetedik helyén végzett.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!