szerző:
hvg.hu

A megkérdezett magyarok csaknem fele gondolja úgy, hogy jól fog alakulni a 2016-os év, derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből. A Heti Válasz megbízásából készített felmérés szerint magas az elégedettségi szint a magyarok körében és többségében optimistán látják, hogyan teljesít majd a magyar gazdaság 2016-ban.

A tavalyi év végén egyértelműen többen voltak azok, akik szerint összességében jól fog alakulni Magyarország szempontjából a következő év, egészen pontosan  48 százalék látja így, és az emberek kicsivel több mint egyharmada (32 százalék) pesszimista - olvasható a Nézőpont Intézet közleményében. 2014 végén viszont még kevesebben voltak optimisták (34 százalék), mint ahányan borúlátóak (46 százalék). A felmérést a Heti Válasz megbízásából készítették december 3-7. között. A telefonos közvélemény-kutatásában ezer embert kérdeztek meg. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

Azt is megnézték a felmérés során, miként vélekednek az emberek az elmúlt évről. 2014 végén, hasonló időszakban készült felmérése alapján akkor csak minden negyedik válaszadó (25 százalék) gondolta, hogy összességében jól alakult a 2014-es év az ország szempontjából. 2015 végén ugyanakkor már a magyarok kétötöde (40 százalék) volt elégedett az eltelt évvel, ami egyértelmű javulást jelez - ez olvasható ki az Intézet által készített felmérésből.

Nemzeti egység

A Nézpont Intézet szerint  "nem lehet figyelmen kívül hagyni" a politikai klíma változását. Míg 2014 végén a kormánypártok támogatottsága mélyponton volt, ezzel szemben 2015 végére - főként a bevándorlási válsággal összefüggésben kialakult "nemzeti egység" miatt - a Fidesz-KDNP tábora visszaerősödött. “Mivel összességében magas az általános elégedettségi szint, és a várakozások túlnyomórészt pozitívak, nincs protesthangulat az országban".

Megfordult a közvélemény

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a magyarok több mint kétötöde (43 százalék) szerint javult az ország gazdasági helyzete az elmúlt évben. 2014-hez képest ez esetben is jobb az összkép, akkor még csaknem kétszer annyian (54 százalék) ítélték rossznak az évet az ország gazdasági helyzete szempontjából, mint ahányan javulást tapasztaltak (29 százalék). Még ennél is jobb az emberek véleménye az ország gazdasági helyzetének 2016-ban várható alakulásáról. Több mint felük (53 százalék) szerint további javulás várható gazdasági téren, csak negyedük (26 százalék) vár jövőre visszaesést. A Nézőpont Intézet ezt úgy értékelte, hogy “egy esztendő alatt teljesen átfordult a közvélemény”, ugyanis 2014 végén még csak 34 százalék bízott a gazdasági sikerekben, a pesszimisták aránya 46 százalék volt.HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!