szerző:
hvg.hu

Bizonytalan közműnyilvántartások, el nem távolított régi vezetékek nehezítették a budai fonódó villamoshálózat kiépítését. A szakembereknek olyan munkákat is el kellett végezniük, amelyek eredményei a közlekedőknek láthatatlanok, mégis nagyon fontosak – olvasható a BKK Facebook-oldalán.

A BKK példaként említi a Bécsi utat, ahol nemcsak a felszín feletti, hanem a felszín alatti részt is rendezték. A régi 17-es villamos vonala mentén a sűrűn lakott, 20 méternél keskenyebb utcákban, így a Bécsi úton vagy a Frankel Leó úton rendkívül sok közmű húzódik a föld alatt.

Itt szombat óta már villamosok járnak
©
©

A csatorna, a vízvezeték, a gázvezeték, a termálvezeték, illetve az elektromos és távközlési kábelek nagyon nehezen átlátható rendszert alkottak. A korábbi felújításoknál a villamospálya alól nem távolították el az összes használaton kívüli vezetéket, és gondot jelentett az is, hogy a régi, pontatlan közműnyilvántartások miatt építés közben rendkívül sok vezetéket kellett a helyszíni azonosítani és kezelni.

©
©

A szakembereknek több olyan műszaki megoldást kellett alkalmazniuk, amelyeket a korábbi kivitelezők nem tettek meg: a vezetékek védelmét támfalépítéssel oldották meg, valamint speciális víznyelőket és oszlopalapokat is építettek.

Szombaton indult el a forgalom a budai fonódó villamoshálózaton. Az erről szóló cikkünket itt olvashatják.