szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az állami tisztviselőkar felállításától BKK-s egyeztetésekig – a tegnapi kormányülés szinte minden fontos témát érintett. Lázár János szerint nem igaz, hogy több száz külföldi szerzett volna földtulajdont. A kormány 72 háttérintézmény átvilágításával megkezdte a bürokráciacsökkentést. Csok jöhet a tanyákra.

A tegnapi kormányülésen a következőket vittatta meg a kabinet:

  • Szijjártó Péter részletesen beszámolt az elmúlt napok brüsszeli fejleményeiről: részben migrációval kapcsolatos kérdésekről, részben a lengyel belpolitikai helyzetről
  • A földet a gazdáknak program jelenlegi helyzetét is megvitatta a kormány
  • 25 kötelezettségszegési eljárás van folyamatban Magyarország ellen, ilyen például a Paks II. miatt indított két eljárás
  • Az otthonteretési programmal kapcsolatos visszajelzések és javaslatok
  • Állami tisztviselőkar felállítása
  • A 2007–2013-as fejlesztési időszak lezárása
  • Seszták Miklós pedig “élménybeszámolót tartott” a BKK-val való egyeztetésekről (jelezte Lázár János nevetgélve)

Holnap szlovén-magyar közös kormányülés lesz Ljubjanában, a fő kérdés az “Európára nehezedő bevándorlás" lesz. Lázár szerint komoly előrelépést jelenthet a közös ülés a két ország diplomáciai kapcsolatában.

Fejlesztések és földárverések

A 2007–2013-as fejlesztési ciklusban 106 százalékos volt a támogatások lehívási aránya. A következő finanszírozási ciklusban 2017-ig kitűzött cél, hogy 2048 milliárd forintot le tudjon hívni Magyarország. Amennyiben ez sikerül, úgy az ebben részt vevő állami dolgozók 12 havi bérnek megfelelő célprémiumot kaphatnak.

©

A földárverések március elején folytatódnak, a kormány továbbra is azt szerené, ha csak helyben lakó, magyar földművesek vásárolhatnának földet. Eddig a kettős állampolgárokat ne számolva összesen 18 külföldi vett földet az eddigi árverések során. Lázár cáfolta azokat a híreket, hogy több száz külföldi szerzett volna magyar földet, akik vásároltak, azok évtizedek óta élnek az országban. Eddig 170 milliárd forintja származott az államnak a földárverésekből, ez 130 ezer hektár eladott földből származott, és körülbelül 10 ezren vásároltak.

Csok – szövetség a magyar építészekkel!

Két új kormányrendeletben foglalja majd össze a kormány az eddigi szabályokat és az ezután következő módosításokat. Ezekbe már igyekeznek belefoglalni a hozzájuk eljutott és megfogadott felvetéseket. "Nem szociálpolitikai, hanem lakástámogatási akció", szögezi le a csokról Lázár újfent. Eltörlik a 30 milliós felső értékhatárt.

Lázár a Magyar Építész Kamarával egyeztet aktívan, “a kormány szövetséget akar kötni a magyar építészekkel”. Az épülő új lakásokkal kapcsolatban részletesen kikérik a MÉK véleményét, ígérte a miniszterelnökséget vezető miniszter. Módosulni fog az összkomfortos lakás fogalma: például ahol nincs vezetékes ivóvíz, ott elég lesz ennek eléréséhez az iható víz biztosítása. Sőt Orbán arra is megkérte Lázárt, hogy nézze meg, hogy lehet külterületen tanyát építeni – jönnek a csokos alapon épülő tanyák?

Tarthatatlan méretű a bürokrácia

“A bürokráciacsökkentés nélkül, nincs gazdasági növekedés Magyarországon” – Lázár szerint több nagy munkaadó szervezettel folytatott tárgyalássorozatnak ez az egyértelmű tanulsága. Ez a bürokrácia költségvetésének megvágását és bürokraták elbocsátását is jelentheti.

A Design Terminalt is bezárják?
©

Elkezdték 72 minisztériumi háttérintézmény átvilágítását, köztük az OEP és a Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóságét. Lázár szerint tarthatatlan, hogy jelenleg egy-egy háttérintézmény nagyobb, mint a minisztérium, amelyhez tartozik.

Mi újság a taxisokkal?

Orbán megkérdezte a kormányülés előtt, hogy ki milyen járművel érkezett. Lázár szerint a fiatal hivatali dolgozók szinte mind Uberrel érkeztek, az idősebbek pedig leginkább szolgálati járművel. “Ez a valóság”, mondta.

Lázár szerint a taxisoknak van igaza, mégha nagy társadalmi vitára is számít ezügyben. Szerinte ha az állam már szabályozott egy területet, akkor ott védelmet is kell biztosítania. A továbbiakban is szabályozási megoldásra lehet számítani a kormány részéről: Orbán Viktor arra kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselőit, hogy üljenek le tárgyalni a taxisokkal. A taxisokat pedig arra inti Lázár, hogy ehhez először “meg kell nyugodni”.

Migránsok

Lázár azt állította, hogy a Magyarországnak a bevándorlási krízis okán megítélt sürgősségi EU-s támogatásból egyelőre “egy huncut fillér sem érkezett meg”. Azt mondta, utánanéznek, hol késik Brüsszel “nagyvonalú adománya” – ígérte gúnyos mosollyal a miniszter. Kérdésre válaszolva Lázár elmondta, idén 1 millió bevándorló jöhet Görögországon keresztül Európába. Az útvonalukat nem tudja előre jelezni a kormány, de ha szükséges, akkor a magyar-román határra is épülhet kerítés, melynek létjogosultságát az idő igazolta, és mára Lázár szerint konszenzus övezi.

Újságírói kérdésre Lázár azt is közölte, hogy legalább már háromszor éltek volna a terrorveszély-helyzet jogi szabályozása adta lehetőséggel, ha az alaptörvény módosítása ezt már lehetővé tette volna: a Keleti pályaudvarnál kialakult kaotikus helyzet, az autópályán gyalogló tömegek, valamint a röszkei határ "ostromának" kezelésekor.

©

Olimpiai pályázat

A PWC tanácsadónak adott újabb negyedmilliárdos megbízást Lázár azzal indokolta, hogy “feltehetően újabb tanulmányokra van szükség”. Azzal a kérdéssel kapcsolatban is némileg kibújt a válaszadás alól, hogy jogilag helytálló-e, hogy a Kúria elgáncsolta az olimpiáról szóló népszavazást.

A Nyugatinál épül tovább a Liget Projekt, eltűnhet a Déli pályaudvar

A Liget Projekt kiegészül egy “Nyugati Liget projekttel”, jelentette be Lázár. Ennek első koncepcióját február 10-én szállítja a miniszter Orbánnak. Eddig felmerült, hogy a vasút a föld alá kerülhet, újjáépíthetik a pályaudvart, és akár egymillió új fát is ültethetnek a felszabadított területre, így kötve össze a Nyugati pályaudvar körüli területet a Városligettel.

A Kelenföldi pályaudvar fejlesztése miatt ötletel a kormány a Déli pályaudvarról is, azt kérték a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, hogy tegyen javaslatot arra, milyen feltételek mellett lehetne bezárni a Délit, valamint parkot kialakítani a helyén - mondta Lázár.

"Nem lesznek Nemzeti Italboltok"

Lázár így reagált a Figyelő friss értesülésére, "hacsak nem tekintünk annak minden kocsmát."

Nincs napirenden a közoktatási államtitkár felmentése

A tüntetések ellenére nincs napirenden Czunyiné Bertalan Judit felmentése, mondta Lázár arra, hogy a hvg.hu fideszes forrásokra hivatkozva megírta, hogy inog a közoktatási államtitkár széke. A továbbiakban nem kommentálta az elégedetlenkedő tanárok tiltakozását.

Új HÉV-vonalak is épülhetnek

Az elővárosi közlekedés kiterjesztését vizsgálja a kormány, most, hogy az állam kezelésébe kerültek az agglomerációs járatok. A MÁV tesz majd javaslatot arra, hogy milyen új településeket kapcsoljanak ilyen módon a fővároshoz: akár új HÉV-vonalak is épülhetnek, mondta Lázár.

Szüljünk ide hármat?
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!