szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mikor Galambos Lajost végigkísérték a börtönfolyosón, az esetleg ott lévő többi rabnak a fal felé kellett fordulnia, hogy még csak rá se nézhessenek a többek közt áramlopással és vesztegetéssel gyanúsított zenészre, akit megviselt ez a totális elszigeteltség. A bv szerint a bíróság dönti el, kit milyen fokozatban, mennyire szigorú ellenőrzés alatt kell tartani.

Teljes elszigeteltségben tartották, hetekkel ezelőtt pedig 3-ról 4-es fokozatra szigorították a bv-intézetben Galambos Lajos fogva tartásának körülményeit – mondta ügyvédje, Fröhlich Krisztián a TV2 Mokka című műsorában hétfő reggel. Védencének előzetes letartóztatása a hétvégén szűnt meg, de a börtönből távozó Lagzi Lajcsi helyett egyelőre csak a védője jelent meg a műsorban, mondván: még ki akarja magát aludni az áram-, gáz- és vízlopással, illetve vesztegetéssel gyanúsított zenész, miután erre 125 napja nem volt lehetősége.

Ez a fokozat ugyanis azt jelenti elmondása szerint, hogy naponta 23 óra bezártság egy 3x3-as cellában, 1 óra levegőzés és totális elzártság. „A 4-es fokozatban éjjelente óránként felkapcsolják a villanyt, és 24 órán keresztül kamerás megfigyelés alatt tartják a rabokat. Két őrnek kell kísérnie és a totális elszigeteltség olyan fokú, hogy amikor az ügyvédi beszélőre kísérték a folyosón, az ott esetleg jelen lévő többi rabnak a fal felé kellett fordulnia, és a homlokukat a falhoz nyomni, hogy se jobbra se balra nem nézhessenek” – taglalta védence megpróbáltatásait Fröhlich. Szerinte ilyen, négyes fokozatban legfeljebb „terroristákat, súlyos gyilkosokat” szoktak tartani, az indokát viszont nem akarta elárulni arra hivatkozva, hogy ezt majd a védekezés során szeretnék felhasználni.

A hétvégén szabadult zenész mostantól teljesen szabadon mozoghat, külföldre is mehet, de ahogy az ügyvéd gyorsan rávágta, „nem akar”. Arról is beszélt, hogy Galambos megtört a bezártság alatt, nem is annyira fizikailag, mint lelkileg, „a lelki sebei mélyebbek”. Ennek némiképp ellentmondóan öt perccel később már úgy írta le, hogy jó kedélyű, derűs és természetesen ő is könyvet akar írni megpróbáltatásairól.

A nyomozást április közepéig meghosszabbították, ez után várható vádemelés. Közvetlenül szabadulása után nyilatkozott lapunknak, a videót itt megnézheti.

Megkérdeztük erről a büntetés-végrehajtási szervezetet, de nem adhattak felvilágosítást, mert mivel a minden, a fogva tartásra vonatkozó információ bűnügyi személyes adatnak minősül.

Általánosságban viszont azt közölték: az előzetes letartóztatásban lévől elhelyezéséről, őrzéséről a vonatkozó törvények alapján a bíróság dönt, és amennyiben elrendeli a fogvatartott fokozott őrzését, akkor a bv-intézet magasabb kockázati szintre sorolja. "Esetükben gyakoribb ellenőrzés valósul meg, kísérésük, bírósági előállításuk, szállításuk fokozott figyelem mellett történik" – tették hozzá.

Lajcsi szabadul
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!