szerző:
hvg.hu

„A kormány egyetlen ügynökségnek sem adott megbízást arra, hogy a 888.hu portálon helyezzen el, vagy ne helyezzen el hirdetéseket” – ezt válaszolta írásban Balog Zoltán miniszter megbízásából Rétvári Bence államtitkár Fodor Gábornak, aki arra volt kíváncsi, mikor állítja le a kormány az állami hirdetéseket a 888.hu-n. Az oldalon péntek délután is volt kormányzati hirdetés, „a magyar reformok működnek” szlogennel, méghozzá a címlapon.

Januárban óriás felháborodást okozott a 888.hu cikke, amelyben az MSZP elnökét és családját gyalázták. A portál névtelen szerzője Tóbiás József feleségéről egy olyan netes oldalról vett le meztelen fotókat, amelyen ismert magyar nők aktképeit gyűjtötték össze. Rába Tímeát maszturbációs segédeszköznek nevezte, ráadásul a 13 éves lányukat is belekeverte a cikkbe.

Az írás címén a botrány kirobbanása után változtattak ugyan, de sokáig elérhető maradt az oldalon, a végéhez csatolt, ugyancsak vitatható stílusú szavazással együtt. A cikkel kapcsolatban még a jobboldalon is szinte mindenki azt hangoztatta, hogy az értelmetlen írással bőven átlépték a jó ízlés határát, és senkinek sincs joga ilyen durván belegázolni valaki magánéletbe, még akkor sem, ha az illető politikus. Többek között Gulyás Gergely, Deutsch Tamás, de még Bayer Zsolt is elítélően nyilatkozott az ügyben.

G. Fodor Gábor, a 888.hu főszerkesztője először csak egy rövid bejegyzéssel reagált a felháborodásokra, pár nappal később végül mégis hajlandó volt bocsánatot kérni. Ezt egy nappal az után tette meg, hogy az ELTE bejelentette: G. Fodor megsértette az egyetem Küldetésnyilatkozatában és Etikai Kódexében megfogalmazott alapelveket, ezért Mezey Barna, az ELTE rektora etikai eljárás megindítását kezdeményezi ellene.

©

G. Fodor Gábor pénteken, egyetemi docensként aláírt közleményben jelentette be, hogy nem kíván megjelenni az Eötvös Loránd Tudományegyetem etikai bizottsága előtt, mert úgy véli: az egyetem ezzel kapcsolatban kiadott közleménye "magában foglalja az ítéletet is".

Megbízás nincs, hirdetés van

A liberálisokat képviselő független képviselő, Fodor Gábor január végén kérdezte meg írásban Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert, hogy mikor határolódik el a 888.hu-tól a kormány, illetve mikor tervezi a kormány leállítani az állami megrendeléseket, az állami hirdetéseket a 888.hu-n.

Balog Zoltán nevében Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára válaszolt. Emlékeztetett, hogy a kormány „nem szerződik közvetlenül médiumokkal hirdetésekre, az egyes kampányokkal kapcsolatos hirdetésfoglalási feladatokat különböző ügynökségek végzik”. „Ennek megfelelően a kormány egyetlen ügynökségnek sem adott megbízást arra, hogy a 888.hu portálon helyezzen el, vagy ne helyezzen el hirdetéseket” – fogalmazott.

Az államtitkár rövid válaszában nem részletezte, pontosan mire gondolt. A 888.hu-n péntek délután is volt ugyanis kormányzati hirdetés, már a címoldalra felúszott „A magyar reformok működnek” szlogenű flyer, de a címlap más részén szintén van kormányzati hirdetés, ugyanilyen szlogennel.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!