szerző:
hvg.hu

Pénteken lényegében egész napos demonstráció zajlik a Teleki Blanka Gimnázium Klik által vegzált vezetése mellett: kockás ingekkel és fehér virágokkal folyik a tiltakozás. Az Instagram tele van a tiltakozó diákok fotójával.

Nem csak a tanárok, hanem a diákok is kockás ing viselésével állnak ki a Teleki Blanka Gimnázium mellett, a zuglói iskola vezetését ugyanis az azt fenntartó tankerületi Klik kezdte el vegzálni azok után, hogy részt vettek egy miskolci tanárdemonstráción.

A Teleki mellett demonstráció nem csak kockás ingekkel zajlik: a gimnázium előtt pénteken reggel nyolctól fehér virágokkal fejezhetik ki támogatásukat azon iskolák felé, amelyek azért nem mernek a január eleje óta zajló tanárlázadáshoz csatlakozni, mert félnek. A Teleki igazgatója, Pukli István videóüzenetben igyekszik bátorítani azokat, akik tartanak a megtorlástól.

A kockás ing ötlete onnan jött, hogy Klinghammer István volt felsőoktatási államtitkár szombaton, a pedagógustüntetés napján megjelent interjújában azt mondta, hogy bosszantják őt a "borotválatlan, kócos, kockás inges" tanárok, szerinte a tanárnak a megjelenésével is példát kellene mutatnia a diáknak. Erre válaszul született meg a kockás inges tanárok tiltakozása, amelybe előbb más iskolák, majd most már a diákok is bekapcsolódtak, nekik is van egy Facebook-csoportjuk, a Diákok a kockás ingért. Az Instagramra pedig már sokan feltöltötték #kockasing címkés fotójukat.

#kockasing #kockasinges #tamogatas #kockasingameno #kockasingesek #mik #ikozosseg #hungarian #hungariangirl

Vikii. (@vikiilipot) által közzétett fénykép,

#kockasing #eleterzes #kockástámogatás #tuntetes #selfie ������������

Bence Kajtár (@bence.kajtar) által közzétett fénykép,

A kockásinges tanárok külön demonstrációt szerveznek február 29-re is, de ennek a tiltakozásnak a Facebook-oldalára már most érkeznek a kockás inges fotók. Ugyanerre a napra a tanárokkal szolidáris szülők is szervezkednek, sokan azzal állnának ki mellettük, hogy nem küldenék iskolába a gyermeküket.

Hogy még tarkább legyen a kép, a tiltakozóknak ennél is több szimbólumuk van: egyrészt a korábbi Balog Zoltán-nyilatkozat nyomán ("túltoltuk a biciklit") biciklicsengőkkel tüntettek, másrészt a múlt szombati, esős napi pedagógustüntetés nyomán az esernyőt is a tiltakozás szimbólumává választották.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!