szerző:
hvg.hu

Orbán sokat kockáztatna a Klikk megszüntetésével, a menekültválságot csak az egységes Európa tudja megoldani, a görög-macedón határra építendő kerítés a görög állam összemomlásához vezetne - többek között erről beszélt egy interjúban Kis János filozófus.

A Vasárnapi Hírek interjút készített Kis János filózófussal, aki szerint ami Orbán Viktor számára siker, az a a demokratikus Európa számára kudarcot jelent. “Ha az unió kilábal a jelenlegi válságából, Orbán súlyos árat fog fizetni azért a kárért, amit a V4-ek vezéralakjaként Európának okozott. Ezért az ő számára élet-halál kérdés, hogy a jelenleg zajló dezintegráció felerősödjön. Politikájának ez a hosszabb távú célja. Ha igaz – márpedig igaz –, hogy Európa csak az unió egységesebbé válásával oldhatja meg égető problémáit, akkor a történtek nem igazolják Orbánt” - mondta Kiss.

Úgy látja, hogy Európa még nagyon messze van a befogadóképességének határaitól, de a menekültek befogadásától való teljes elzárkózás az unió széteséshez fog vezetni. “Ha az egyik ország kerítést épít, előbb-utóbb a másik is ezt teszi. Mindenki a másikhoz fogja lökdösni a menekülteket.” Hozzátette, hogy a V4-es országokat  “szégyenletes és egyben ostoba módon egyáltalán nem érdekli”, hogy ha a görög-macedón határon végül valóban épül kerítés, akkor a menekültáradat Görögországban torlódik fel, és a görög állam összeomlik.

A tanárlázadásról és az elmúlt hetek tüntetéseiről azt mondta Kis, hogy Orbán nagyot kockáztatna a Klikk megszüntetésével, mert “ha lemondana az oktatási intézmények túlközpontosításáról, az egyentankönyvekről, az iskola és a tanárok autonómiájának felszámolásáról, akkor a maguk területén mások is decentralizálást követelnének az egészségügytől az önkormányzatokig, és a rezsim megroggyanna.” Úgy látja,  a kormány meg van zavarodva, nem tudja, hogyan reagáljon a pedagógusok megmozdulására, mert azt sem teheti meg, hoogy figyelmen kívül hagyja a tanárok követeléseit, hiszen akkor újabb és újabb társadalmi csoportok csatlakozhatnak a pedagógusok megmozdulásához. “Jelenleg úgy tűnik, hogy a pedagógusmozgalom nem tűnik el a semmiben, amikor a tiltakozási hullám lecsendesedik” - értékelte a mostani helyzetet Kis.

A filozófus szerint nem valószínű, hogy előre hozott választások lesznek, hiába dobta be a Fidesz korlátlan felhatalmazást biztosító alkotmánymódosítás ötletét, mert nehezen tudnák elhitetni, hogy az előre hozott választások nem kizárólag a kormánypért érdekeit szolgálják.  “Az ötlet bedobásának rövid távú célja minden bizonnyal az, hogy ébren tartsák a menekültválság miatti társadalmi hisztériát, amit tavaly sikeresen korbácsoltak fel. Hosszabb távon pedig az a cél, hogy a kormány rendkívüli eszközök bevetésével lehessen úrrá a társadalmi elégedetlenségen, ha azt rendes eszközökkel nem tudja kezelni” - véli Kis.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!