szerző:
hvg.hu

Bár konkrét Btk.-paragrafus tiltja, hogy bárkit is népszavazási kezdeményezése leadásában akadályozzanak, a rendőrség nem látott semmi rendkívülit abban, hogy kopasz, kigyúrt férfiak döntötték el, ki léphet be a Nemzeti Választási Irodába. Bezzeg amikor másnap tüntetők plakátokat ragasztottak az épületre, még előállítás is volt.

Az ORFK csütörtökön közölte, miért nem intézkedett kedden, amikor a Nemzeti Választási Irodánál darab ideig megtermett, kopasz emberek – köztük a Fradi Security tagjai – döntötték el, ki mehet be a közintézménybe, és ki nem.

A megfélemlítő sokadalom célja – mint kiderült – az volt, hogy Erdősi Lászlóné, Herceghalom polgármesterének felesége elsőként adhassa le a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését, megelőzve az MSZP-s Nyakó Istvánt, aki ugyanabban a témában próbált kérdést leadni.

Pedig a Helsinki Bizottság jogászai szerint itt mindenképp vétettek a törvény ellen, ugyanis a Btk. 350.§ e paragrafusa szerint bűncselekményt valósíthat meg, aki mást népszavazási kezdeményezésében akadályoz.

A rendőrség az Indexnek a következőképp indokolta az intézkedés elmaradását:

a helyszínre érkező rendőröknek rendőri intézkedésre okot adó körülmény nem jutott a tudomására.

Felejelntés pedig nem érkezett az ügyben – írták, pedig korábban az LMP és Juhász Péter együttes politikus is azt mondta, a hatóságokhoz fordul a népszavazási balhé miatt.

Amikor másnap civil aktivisták plakátolták tele a Nemzeti Választási Irodát, és leszerelték az intézmény tábláját, a rendőrség kiszállt a helyszínre, sőt elő is állította a tiltakozók egyikét.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!