szerző:
hvg.hu

Pénteken hivatalosan is bemutatta Palkovics László oktatási államtitkár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ új vezetőit. Úgy vélik, egyszerűen át lehet alakítani hatékonyabb szervezetté, a szükséges pénzt pedig a kormány biztosítja.

A Klik új vezetőjének, Pölöskei Gábornénak a feladata március 1-jétől az intézményrendszer szakmai átalakítása. Az intézményfenntartó gazdálkodási és szervezeti problémáinak megoldásában, valamint az új fenntartói struktúra kialakításában segítségére lesz Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja.

Mint Palkovics elmondta, a Klik hároméves működése után át kellett gondolni annak működését. Július 1-jétől teljesen átalakul a szervezet, úgy, hogy „nagyobb mértékben szolgálja az oktatás ügyét”. Szerinte a Klik szervezetét egyébként egyszerű módosításokkal át lehet alakítani egy egészen más szervezetté.

©

A két új vezető nagy kihívásnak, de megoldhatónak nevezte a Klik átalakítását, stabilitásának megteremtését.

Konkrétum annyi hangzott el, hogy hétfőn a Klik számláján megjelenik 38 milliárd forint, és a további szükséges forrásokat is állja a kormány, ez magában foglalja a 17 milliárdos adósság konszolidációját is.

Pölöskeiné három feladatot jelölt meg: a tartozások rendezését, a mindennapi működés megteremtését és a szervezet átalakítását július 1-jétől.

Az első feladathoz a következő hetekben több 10 ezer számlát fognak átnézni – ezt már Jenei tette hozzá, aki szerint ez után teremthető meg a működési nyugalom.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!