szerző:
hvg.hu

A levélszavazatok 16 százaléka volt érvénytelen, függetlenül attól, hogyan szavazott a választópolgár. Az érvényes szavazatok között is a nemek voltak fölényben.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az október 2-i országos népszavazáson levélben szavazhattak, amennyiben szeptember 17-ig regisztráltak a Nemzeti Választási Irodánál. Összesen 274 627 választópolgár került be a levélben szavazók névjegyzékébe.

A levélcsomagot a szavazók három módon juttathatták vissza az NVI-hez:

  • feladhatták postán, ebben az esetben a levélcsomagnak október 1. éjfélig kellett megérkeznie
  • szeptember 19-től október 2-ig leadhatták Magyarország bármely külképviseletén
  • a népszavazás napján leadhatták Magyarországon, bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi (oevk) választási irodában

A három helyről október 4-én délelőttig összesen 153 526 darab levélcsomag érkezett az NVI-be a következő megoszlásban:

  • a postán 64 283 darab levélszavazat érkezett
  • a külképviseletről 86 832 darab, de kedd délután még érkezhetnek a külképviseletekről, ezek darabszáma holnap lesz végleges
  • a oevk székhelyekről 2411 darab

Az NVI a beérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését szeptember 26-én kezdte el. A legfrissebb adatok szerint 107 305 darab szavazási irat feldolgozása történt meg, ezek közül 90 037 darab (83,91 százalék) volt érvényes, 17 268 darab (16,09 százalék) pedig érvénytelen.

A legtöbb esetben hibásan vagy pontatlanul volt kitöltve az azonosító nyilatkozat, ezért automatikusan érvénytelennek számított az adott szavazat.

A szavazatot tartalmazó belső boríték csak az érvényes szavazási iratok esetében kerül kibontásra. Az eddig feldolgozott adatok szerint az igen szavazatok száma 630 darab (1,09 százalék), a nem szavazatok száma 57 392 darab (98,91 százalék) volt. Összen 189 érvénytelen szavazólapot adtak le - tehát ennnyi volt a szándékosan érvénytelenül beküldött szavazatok száma.

A levélszavaztok feldolgozása után a népszavazás hivatalos végeredményét a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg várhatóan a jövő héten, de ez már nem befolyásolja a kvótareferendum érvényességét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!